nieuws

Bakker Giel Vermeulen (18) op ‘flitsmissie’ in Burundi

Mensenwerk 1077

Ondanks een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is Giel Vermeulen uit Heusden deze week op missie in Burundi. De 18-jarige bakker uit Heusden instrueert in het Afrikaanse land collega’s.

Bakker Giel Vermeulen (18) op ‘flitsmissie’ in Burundi
De 18-jarige broodbakker Giel Vermeulen aan het werk in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi. Foto: Giel Vermeulen/Facebook

Giel Vermeulen, oud-leerling van het Summa College in Eindhoven en als broodbakker in dienst bij Bakkerij Verba, vloog afgelopen dinsdag, zo meldt het Brabants Dagblad, vanuit Brussel via Addis Abeba naar Burundi. ‘Een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken belemmert mij niet om te gaan. Waar ik naar toe ga is het veilig’, zei hij tegen een verslaggever van het regionale dagblad.

Stichting Izere

In Bujumbura, de hoofdstad van het Midden-Afrikaanse land, geeft Vermeulen gedurende enkele dagen instructie aan bakkers. Verder opent hij namens de Nederlandse stichting Izere (‘Hoop’) een bakkerij in de stad aan het Tanganyikameer. De stichting Izere zet zich in middels projecten bij te dragen aan de wederopbouw van Burundi.

Verbetering

In het  Brabants Dagblad vertelt Vermeulen enthousiast over zijn missie, waarvan hij op maandag 18 december weer terugkeert. Bij zijn instructies aan de Burundese ligt de nadruk op ‘het verbeteren van het productieproces en om kwaliteitsverbetering’. Hij zegt: ‘Je kunt en mag de Nederlandse bakkerijen niet vergelijken met die in Burundi. Daar wordt brood nog vaak op een laag houtvuurtje gebakken.’

Facebook

Volgens het regionale dagblad hoopt de 18-jarige bakker ‘nog vaker, maar dan voor een langere periode, naar Burundi te gaan’. Op zijn Facebookpagina deelt Giel Vermeulen foto’s en filmpje van het werk in Burundi. De broodbakker ontvangt hartverwarmende reacties van familie, vrienden, bekenden en andere belangstellenden op de gedeelde beelden. Vermeulen zelf gaf al eerder op Facebook aan content te zijn met de mogelijkheden die zijn werkgever hem biedt: ‘Geweldig nieuws! Ik mag dankzij mijn werkgever, Christiaan van de Vegt (Bakkerij Verba), samen met de hulporganisatie Izere ontwikkelingswerk gaan doen voor de bakkerijsector in Afrika.’

Gepassioneerde bakker

Giel Vermeulen is de zoon van Lucas en Jolanda Vermeulen van Bakkertje Deeg in Heusden. Zijn vader laat aan Bakkerswereld weten dat Giel er in eerste instantie van overtuigd was om trainer van blindengeleidehonden te worden. ‘Na een stage bij een dierenpension was hij snel genezen. Na een paar weken vakantiewerk in onze bakkerij was hij ook besmet met het bakkersvirus en besloot hij een superbakker te worden’, zegt Lucas Vermeulen. ‘Hij is heel gepassioneerd. Inmiddels heeft hij zijn niveau 3 diploma behaald (in 2 jaar in plaats van 3 jaar), haalde 7 bekers bij de BakkersVakWedstrijden in Drachten, behoort tot de 10 finalisten van het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2018 en hij start volgend jaar met zijn ondernemersopleiding bij de NBA’, aldus de trotse vader.

Foto's

Reageer op dit artikel