nieuws

Bernard Leijdekkers (100) overleden

Mensenwerk 73

Net voor de Kerst is oud-bakker Bernard Leijdekkers in Bergen op Zoom op 100-jarige leeftijd overleden. Het bakkersvak zat hem in het hart. Hij bleef zijn vak tot op hoge leeftijd uitoefenen.

Bernard Leijdekkers (100) overleden
Bernard Leijdekkers is op 100-jarige leeftijd overleden.

Bernard Leijdekkers stapte in het bakkersvak toen hij dertien jaar was. In een interview in BN De Stem in 2009, Leijdekkers was toen 93, vertelde hij dat ook na tachtig jaar niet met bakken kon stoppen. Hij trok nog regelmatig thuis zijn buis aan om brood en banket te bakken.

‘Ik bak voor mezelf en geef regelmatig wat weg aan vrienden, kennissen, buren. Als er iemand jarig is bezorg ik een taart en voor de feestdagen bak ik wat extra’s. Ik bak krentenbollen, speculaas, stollen, boterletters, banketstaven, worstenbrood’, vertelde de bakker destijds tegen de journalist.

Leijendekkers is jarenlang lid geweest van het hoofdbestuur van de KVOB, de voormalige katholieke tak van het huidige NBOV, als vertegenwoordiger van het grootbedrijf. ‘Hij was als kleine bakker groot geworden, maar is in zijn hart altijd ‘klein’ gebleven. Hij deed veel aan het verenigingswerk en gaf vele malen voorlichting en instructies over bakkerijtechnische zaken, met name aan ambachtelijke bakkers’, aldus herinnert oud-directeur Theo Volkeri van de NBOV Leijendekkers.

De familie laat in een overlijdensbericht weten dat de oud-bakker zacht en kalm is heengegaan. De uitvaartdienst wordt zaterdag 31 december gehouden.

Reageer op dit artikel