nieuws

Taartenbakwedstrijd bij Gorthuis krijgt vervolg

Mensenwerk 105

Gorthuis bakkerij en delicatessen in Hoofddorp blikt terug op een succesvolle taartenbakwedstrijd voor amateur-bakkers. ‘Deze superleuke middag met zo veel enthousiaste thuisbakkers is zeker voor herhaling vatbaar’, aldus Aria Gorthuis.

Taartenbakwedstrijd bij Gorthuis krijgt vervolg
Foto: Gorthuis bakkerij en delicatessen

De deelnemers leverden zaterdag 17 september een diversiteit aan taarten in, van hartige taart en aardbeienbavaroise tot aan marsepeinen stapeltaarten. Aria Gorthuis: ‘En ook de deelnemers waren divers: niet alleen mensen uit Hoofddorp zelf, maar ook uit Hillegom, Nieuw Vennep, Beverwijk, Leiden en Oude Ade.’

Viktor Brand

SBS6-presentator Viktor Brand kwam speciaal voor de taartenbakwedstrijd het team van bakkers versterken voor het keuren. Samen stonden zij voor een zware taak. ‘Het was moeilijk, want de taarten waren goed van kwaliteit’, vervolgt Aria Gorthuis. ‘Er werden plus- en minpunten gevonden bij alle taarten. Zo was de cake soms iets te droog, of niet helemaal gaar, of was de vulling iets te machtig. Daartegenover stonden mooie opmaken en zeer verrassende smaakcombinaties.’ Net als bij professionele vakwedstrijden krijgen de deelnemers deze bevindingen en tips via de mail toegezonden.

Hoofddorpse drieling

Na ruim drie uur keuren, proeven, bekijken en nog eens proeven werden door bakker Peter Gorthuis, Viktor Brand en de bakkers Remy en Pim de drie winnaars gekozen. De eerste prijs was voor Joke Hoenderdos uit Hoofddorp met de Hoofddorpse drieling, een creatie van drie heerlijke taartjes van Schwarzwalder kirsch, aardbei en citroen-appel. Tweede werd Ingrid Bleijenberg uit Hoofddorp die een creatieve pandataart had gebakken. De derde prijs ging naar Emma van der Schee uit Leiden met een hartige taart.

Originaliteit en aanmoediging

De 16-jarige Marit Ruiterkamp uit Hoofddorp kreeg de originaliteitsprijs voor een heel originele taart met thema Hoofddorp. Aria Gorthuis: ‘Hierop waren duidelijk het mannetje van Hoofddorp, Dik Trom, Primark en een vliegtuig te zien, heel goed nagemaakt.’ Ook werd er een extra prijs ingezet, de aanmoedigingsprijs. Onder de inzendingen bevond zich een taart die al zeer goed was, maar bakkers wisten dat die van een jongen van 11 was, die heel graag bakker wil worden: Jeremy Fiege uit Nieuw Vennep. Hij mag een dag met de bakkers van Gorthuis meelopen om zo van het echte bakkersvak te proeven. ‘Jeremy was superblij met deze onverwachte prijs’, aldus Aria Gorthuis. Ook wie niet in de prijzen viel, ging niet met lege handen naar huis: allen ontvingen een pakket met lekkers en een cadeaubon.

Heerlijke middag

Viktor Brand had het heel erg naar zijn zin bij Gorthuis. De SBS6-presentator gaf te kennen dol te zijn op taart: ‘Je kan mij midden in de nacht wakker maken voor een goed stuk taart. Alleen ben ik zelf beter in opeten dan in bakken, maar ik vond het een feestje om een middagje mee te kijken in het mooie bedrijf van Peter en Aria. Wat een passie en vakmanschap. Ik heb van tevoren bewust niet veel gegeten om de taarten allemaal te kunnen proeven en iedereen een eerlijke kans te geven. Uiteindelijk hebben we unaniem de lekkerste en meest originele taart gekozen! Het was in alle opzichten een heerlijke middag!’

Reageer op dit artikel