nieuws

Miel Duisings: ‘Bakkerijsector zit in mijn hart’

Mensenwerk 56

Na ruim vijftig jaar met passie en plezier werkzaam te zijn geweest in en voor de bakkerijsector, draagt docent Miel Duisings medio juli het stokje over aan de volgende generatie.

Miel Duisings: ‘Bakkerijsector zit in mijn hart’
Miel Duisings geeft al meer dan veertig jaar les in brood-en banketbakken. Foto: Marcel van Hoorn

De coördinator van de afdeling Consumptief van het Beroepscollege Parkstad Limburg kijkt met een goed gevoel terug op zijn loopbaan. Hierbij was het bij elkaar brengen van onderwijs en bedrijfsleven steeds één van zijn belangrijkste prioriteiten.

Opleiding

Al toen hij 5 jaar oud was, wist Miel Duisings uit Oirsbeek dat hij bakker wilde worden. Na het afronden van de lagere school ging de nu 65-jarige Duisings dan ook naar de lts in Heerlen, waar bakkers in spe destijds hun opleiding kregen. ‘Tijdens de opleiding werkte ik op zaterdagen en in vakanties in de bakkerijen van een vriendin van mijn moeder en een nicht van mijn vader’, zegt Duisings.

Na de lts wilde de Limburger het liefst naar de bakkersvakschool in Wageningen. ‘Maar omdat we thuis met zes kinderen waren, zat dat er financieel niet in. De realiteit was dat ik als 14-jarig jochie meteen aan de slag moest. Dankzij mijn leraren Jan Sloot en Jaap Koomen kon ik beginnen bij Bakkerij Moonen-Savelsbergh; toen al een toonaangevende zaak in Heerlen. Hier heb ik alle facetten van het bakkersvak geleerd; van bonbons en salades maken tot het bakken van vlaaien en broden.’

Duisings vindt het geweldig om jongeren klaar te stomen voor het vak. Foto: Marcel van Hoorn.

Duisings vindt het geweldig om jongeren klaar te stomen voor het vak. Foto: Marcel van Hoorn.

Lees hele interview met Miel Duisings in Bakkerswereld 7 die deze week op de mat valt.

Reageer op dit artikel