nieuws

Limburgse bakkers bakken cupcakes voor Serious Request 2015

Mensenwerk

Het einde van het jaar nadert. Dat betekent ook dat weer het jaarlijkse evenement van 3FM eraan komt: Serious Request. Dit keer staat het Glazen Huis waar de 3FM-dj’s van vrijdag 18 tot en met donderdag 24 december verblijven in Heerlen. Samen met heel Nederland zetten zij zich in om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel. Limburgse bakkers en ketenpartners steunen 3FM-dj Michiel Veenstra in dit kader met zijn ‘Ultimate Cupcake Challenge’.

Limburgse bakkers bakken cupcakes voor Serious Request 2015
Robèrt van Beckhoven helpt een handje mee tijdens de Cupcake Challenge. Foto: NPO 3FM

Frank van Eerd, eigenaar van de Bisschopsmolen in Maastricht, hoorde op de radio dat Michiel Veenstra dit jaar de opdracht krijgt om zo veel mogelijk cupcakes te bakken in het Glazen Huis. Een geweldige uitdaging, maar waar te beginnen?, vroeg de dj zich in de uitzending af. Janny van der Heijden, presentatrice van Heel Holland Bakt gaf hem de recepturen. Frank van Eerd besloot Michiel te helpen met de rest. Hij benaderde de partners in zijn netwerk en samen zorgen ze ervoor dat Michiel Veenstra over alle grondstoffen en materialen beschikt om de 24-uurs uitdaging aan te gaan op zondag 20 december. Frank van Eerd: ‘Het is makkelijk om een pakje te kopen voor het maken van cupcakes, maar je wilt niet weten wat daar allemaal inzit. We helpen Michiel daarom graag met pure grondstoffen voor zijn cupcakes, zo veel mogelijk afkomstig van lokale producenten en telers. En natuurlijk heb je professionele materialen nodig om zo’n uitdaging aan te gaan.’

Meesterpatissier en Heel Holland Bakt-jurylid Robert van Beckhoven draagt ook zijn steentje bij aan de actie. Zelf neemt hij een doos XXL-cupcakes mee en zal Veenstra helpen bij de verkoop van de cupcakes.

Genoeg voor 75.000 cupcakes

De ketenpartners van de Bisschopsmolen stellen alle grondstoffen en materialen kosteloos ter beschikking. Zo schenkt het collectief van Kollenberger Spelttelers 1000 kilo speltbloem. Beko Bakkerij Grondstoffen levert kosteloos boter, suiker, eieren, zout, citroenrasp en – voor de versiering –-botercrème, fondant en chocolade. Hiermee kan Michiel Veenstra maar liefst 75.000 cupcakes bakken in het Glazen Huis. Een ware challenge! Ook het keukenmateriaal is geregeld door Beko Bakkerij Techniek. Denk aan de papieren cups, bakpapier, gardes, maar ook mengkommen, een klopmachine en uiteraard een professionele bakoven.

Bakkers aan de slag

Op vrijdag 18 december, de dag dat het Glazen Huis van start gaat, beginnen bakkers in Limburg, waaronder de Bisschopsmolen, Bread & Delicious, Bakkerij Aroma en Bakkerij Voncken ook zelf met het bakken en verkopen van cupcakes. En de lijst met deelnemende bakkers groeit nog steeds. De Bisschopsmolen probeert ook bakkers elders in de regio en in het land te mobiliseren om mee te doen met de actie via haar eigen netwerk, de inkooporganisatie, het Nederlands Bakkerij Centrum en de ondernemersvereniging NBOV.

Gratis speltbloem

Om een zo hoog mogelijk geldbedrag bij elkaar te krijgen moeten de Limburgse bakkers zo veel mogelijk cupcakes verkopen van 18 tot en met 24 december. De volledige opbrengst wordt gedoneerd aan Serious Request. Frank van Eerd: ‘Hoe meer cupcakes hoe beter. We roepen iedereen op ook thuis cupcakes te bakken en te verkopen. Daarvoor stellen wij met de Kollenberger Spelttelers gratis speltbloem ter beschikking. Mensen kunnen die ophalen bij ons in de bakkerij, samen met het recept.’

Wie de actie van de Limburgse bakkers wil steunen met een geldbedrag, kan voor een donatie terecht op de website kominactie.3fm.nl/actie/bakkers-in-actie.

3FM Serious Request 2015

3FM Serious Request 2015 zet zich in voor kinderen en jongeren in oorlog en conflictgebieden: de generatie van de toekomst die leeft onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans heeft op scholing en ontwikkeling. ‘Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef ze een toekomst: ‘Keep them going!”

Reageer op dit artikel