nieuws

World Chocolate Masters: Ramon Huigsloot op koers voor titel

Mensenwerk

De eerste dag op de World Chocolate Masters was een rollercoaster van emoties. De spanning was te snijden met tien chefs die strijden om een plaats in de superfinale op vrijdag. Tijdens de World Chocolate Masters is chocolade een mengeling van emoties, spanning, intense smaken en harde competitie. In de showpiece-opdracht toonden sommige chefs twee meter hoge adembenemende creaties terwijl andere meer problemen ondervonden met het balanceren van alle chocolade-elementen.

World Chocolate Masters: Ramon Huigsloot op koers voor titel
Ramon Huigsloot in actie tijdens de Salon du Chocolat in Parijs. Foto: World Chocolate Masters

Als eerste opdracht in ronde één moest iedere chef een ‘chocolate showpiece’ creëren, een kunstwerk uit chocolade van twee meter hoog met als thema ‘Inspiration from Nature’. Het niveau ligt deze editie nog hoger dan in voorgaande jaren. Alle kunstwerken rusten op een sokkel van 40 bij 40 centimeter. De chefs zijn op zoek gegaan naar het fragiele evenwicht tussen uitzonderlijk meesterschap en creativiteit.

Mislopen

Daarvoor heeft iedere deelnemer meer dan anderhalf jaar getraind om alles op punt te stellen. Maar zelfs na jarenlange voorbereidingen kunnen er dingen mislopen. Het chocoladekunstwerk van de Spaanse chef Pepe Isla viel in stukken op de grond terwijl hij de laatste finishing touches aanbracht. Maar met nog drie andere opdrachten in de eerste ronde, blijft zijn queeste om World Chocolate Master te worden nog steeds haalbaar.

Nieuwe technieken

Ramon Huigsloot verdedigde Nederland met een showpiece dat de aandacht van het publiek en de jury wist te trekken. ‘Ik heb enkele nieuwe technieken in mijn showpiece gebruikt die ik nog geen enkele chef heb zien gebruiken op de World Chocolate Masters’, zegt Ramon Huigsloot. Naast het showpiece heeft Ramon ook een ‘Sweet Snack on the Go’, praline en unieke ‘Or Noir’-chocolade gepresenteerd aan de jury.

Morgen, donderdag 29 oktober, wordt bekend of de prestatie van Ramon Huigsloot goed genoeg is voor een plaats in de superfinale op vrijdag.

Reageer op dit artikel