blog

War for talent

Mensenwerk 374

Talent is volgens de online encyclopedie een ‘natuurlijk vermogen om iets goed te doen’. Iemand is dus ergens heel goed in, beter dan de gemiddelde mens en hoeft er ook nog eens heel weinig voor te doen. Immers het is een natuurlijk aangeboren vermogen. Wauw! Deze mensen zoeken we! Deze mensen hebben dan ook volop kansen in de politiek, sport of in het bedrijfsleven. Overal zie je in slogans dat deze talenten gezocht worden. En dat is logisch, zei een van de meest getalenteerde voetballers die we ooit gehad hebben.

War for talent

Op internet vond ik rond het begin van het nieuwe jaar een lijstje met een aantal eigenschappen waarvoor je géén talent hoeft te hebben. Hier komen er een aantal: ‘Op tijd zijn’, ‘je inzetten’, ‘energie leveren’, ‘je coachbaar opstellen’, ‘iets extra’s doen’, ‘voorbereid zijn’ en ik zou er zelf aan toe willen voegen ‘bereid zijn om te helpen’.

Ik vind dit zo’n fantastisch lijstje. Je zou het kunnen samenvatten als gemotiveerd zijn of in één woord als ‘drive’. Wanneer je bakker of ondernemer wilt worden en je merkt dat je er harder of misschien wel veel harder voor moet werken dan een ander dan zul je zien dat je veel meer dan de hierboven beschreven eigenschappen bezit. Eigenschappen die niet als talent bekendstaan. Immers het grootste goed wat deze mensen bezitten, naast hun normale dosis talent is deze drive, hun wil om te slagen. Dit staat niet op een cv, dit staat niet op een rapport maar het geeft wel de doorslag in hun werkzame leven of in hun ondernemerschap. Het bepaalt hoe je als mens in het leven staat.

Een van de leukste verkiezingen bij vakwedstrijden is de verkiezing van het (jeugd)talent van het jaar. Jonge mensen die gepassioneerd bezig zijn met hun vak. Die hier volop voor oefenen, hard aan werken en veel overleggen met hun coach of leermeester. Dat doen deze jonge bakkers om het talent wat ze bezitten uit te bouwen. Of ze hebben minder talent maar heel veel passie voor het vak en willen gewoon door leren en trainen de beste worden. Of ze nu veel aangeboren talent hebben of enorm gedreven zijn, in beide gevallen delen ze dezelfde droom, namelijk ze willen een heel goede bakker worden.

Laten we als branche, naast die fantastische natuurtalenten die we hebben en waar we heel trots op mogen zijn, ook de jonge bakkers die keihard werken om hun droom te verwezenlijken voldoende kansen geven om te groeien. Deze jonge generatie verdient het om te kunnen leren en zich te ontwikkelen. Het zijn de spraakmakende toppers van de toekomst. Bied ze een stageplek, laat ze meekijken, écht meekijken en geef ze verantwoordelijkheid. Leer ze hoe je onderneemt, hoe je risico’s neemt en een visie uitstippelt. Bovengemiddeld getalenteerd of zeer gedreven. Ze zijn een aanwinst voor uw bedrijf. Bovenal, ‘geef ze de ruimte, ze zijn het waard’!

Reageer op dit artikel