blog

Het is tijd voor afscheid

Mensenwerk

Twee jaar lang mocht ik op deze plek mijn mening geven. Of gewoon een leuk voorval uit het bakkersvak uit de doeken doen. Na vierentwintig columns voel ik: het is goed om er nu mee te stoppen. Je moet oppassen dat je niet in herhaling valt, vind ik. Daarom is het tijd om de fakkel over te geven aan iemand anders, die weer met een fris perspectief tegen zaken in ons mooie vakgebied aankijkt. Ik heb genoten van deze maandelijkse reflecties – en om deze met jullie te delen.

Het is tijd voor afscheid
Pim van der Breggen

Waar ik van tevoren niet bij stil had gestaan: ik heb ook veel reacties van lezers mogen ontvangen. In persoonlijke gesprekken en terloopse opmerkingen, via social media, tijdens telefoongesprekken en in e-mails. Bijvoorbeeld op de column ‘Mijn schoondochter gaat trouwen’, over mijn onwennige zoektocht in de wereld van bruidstaarten op Instagram en Pinterest.

Andere onderwerpen die er voor mij uitsprongen: ‘Ondernemen is: samen naar die stip aan de horizon’, over de kracht van partners in de bakkerij. En de daaruit volgende column een jaar later: ‘Breaking up is hard to do’, over bakkersvrouwen die juist misschien iets anders zouden willen doen na jarenlang loyaal te zijn geweest aan het bedrijf, dat vaak de droom was van hun man en niet per se van henzelf.
Die columns raakten duidelijk een snaar, want ik werd er van verschillende kanten op aangesproken. Ik kreeg reacties van mensen die ik niet persoonlijk ken, maar die zich herkenden in de problematiek en die op dat moment met deze zaken worstelden. De vaak heel persoonlijke reacties vond ik mooi en ontroerend.

In mijn columns probeer ik me open en kwetsbaar op te stellen, dat past bij me als persoon. Ik vond het ontzettend mooi om te merken dat mensen zich daardoor ook vrij voelen om hun persoonlijke strijd of gedachten te delen. Hopelijk heb ik jullie als lezers met deze schrijfsels kunnen inspireren, aan het denken kunnen zetten, kunnen raken of gewoon kunnen entertainen.

Graag wil ik nog het volgende meegeven: we zijn uiteindelijk allemaal hetzelfde en komen in ons werkzame leven vaak voor dezelfde dilemma’s te staan. Als bakker willen we een mooi product maken, waar mensen van genieten. Dat daar heel veel bij komt kijken en dat dat niet altijd gemakkelijk is, weten we allemaal. Maar blijf met elkaar als collega-bakkers in gesprek en leer van elkaar. Want samen sta je sterker.

Reageer op dit artikel