blog

Dit ligt me na aan het hart

Mensenwerk 514

We hebben het goed in Nederland. Natuurlijk gaat niet altijd alles zoals we zouden willen, maar toch: de meesten van ons hebben voldoende te eten, een dak boven het hoofd, de kinderen gaan naar school en hebben schoenen aan hun voeten.

Dit ligt me na aan het hart
Pim van der Breggen

Dat is niet overal zo. Want een paar kinderen vergeet ik mijn hele leven niet meer. Ze waren als kindsoldaat gebruikt, alleen op de wereld nadat ze hun ouders hadden verloren, of afgedankt door hun familie vanwege hun handicap. Ik leerde ze kennen in Oeganda, waar ik meerdere keren als vrijwilliger voor Bake for Life ben geweest. Meteen tijdens mijn eerste bezoek werd ik gegrepen door hun veerkracht en levenskracht, hun wil om een kans op een beter leven met beide handen aan te pakken. Veel kansen krijgen ze niet, met hun achtergrond. Ook al ben ik op dit moment niet actief als vrijwilliger, het project ligt me na aan het hart en daarom wil ik het op deze plek even in de schijnwerpers zetten. Bake for Life werd opgericht door Nederlandse bakkersvrouwen en heeft als doel kansarme mensen (van kinderen en jongeren tot alleenstaande moeders) een opleiding, werkervaring en betaald werk te bieden in het bakkerswezen in hun eigen omgeving. De stichting wordt in Nederland gerund door een klein team vrijwilligers, allemaal met een bakkersachtergrond, en heeft in totaal vijf bakkerijen: vier in Oeganda en één in Kenia.

Ter plekke werkt Bake for Life samen met The Little Sisters of St. Francis, een organisatie die voor het dagelijks leven en de opvoeding van de kinderen zorgt. Dankzij de Little Sisters hebben deze kinderen een kans op een toekomst, zij zijn een zeer belangrijke schakel in het succes van Bake for Life. Het is gewoon een heel goed project, dat uitstekend in elkaar zit. En als je het zo goed hebt als wij in Nederland, dan moet je iets doen voor anderen die het minder hebben, vind ik. Bake for Life sluit naadloos aan bij de bakkersbranche en er zijn zoveel manieren waarop je iets voor ze kunt doen. Zo was er een Nederlandse bakker die broodjes verkocht met grondstoffen uit Oeganda. Van elk broodje ging een bedrag naar een concreet doel: een motor voor een bakker in Oeganda, zodat die zijn brood daarmee kon bezorgen. Je kunt zelf een actie bedenken, maar ik weet dat ze bij Bake for Life ook graag met je meedenken. Het mes snijdt zo aan twee kanten: jij hebt je klanten weer iets nieuws te vertellen en kinderen in Oeganda krijgen een toekomst in de bakkersbranche. Dus wil je graag iets doen, maar weet je niet precies wat? Neem dan vandaag nog contact op met Bake for Life en voor je het weet, heb je een mooie actie lopen.

Reageer op dit artikel