blog

Durf een leraar te zijn

Mensenwerk

Op YouTube zag ik laatst een filmpje van de Australische stand-up comedian Tim Minchin. Hij gaf voor een publiek van pasafgestudeerde studenten aan een universiteit Down Under, een lezing met zijn negen belangrijkste levenslessen. Natuurlijk bracht hij het met een dosis humor, hij is niet voor niets stand-up comedian. Maar toch, zijn verhaal sprak me inhoudelijk aan.

Durf een leraar te zijn
Pim van der Breggen

Ik werd vooral geraakt door zijn opmerking ‘Wees een leraar. Zelfs als je geen leraar bent. Schat je opleiding (en ervaring, voeg ik hier even toe) naar waarde in en deel je ideeën.’

Daar sta ik heel erg achter. Ik denk dat we met z’n allen sterker worden als we kennis met elkaar delen. En door te delen, krijg je vaak ook zelf weer nieuwe inzichten. Het is jammer dat velen van ons niet beseffen hoeveel waardevolle kennis we in huis hebben. Dat geldt, denk ik, zeker ook voor bakkers. Ik ben zelf bakker geweest en heb natuurlijk ook veel collega’s gesproken vanuit mijn verschillende functies in de bakkerswereld.

Ik heb veel bewondering voor wat bakkers, zeker in deze tijd, allemaal doen. Behalve dat je een grote hoeveelheid product- en proceskennis in huis hebt, weet je als bakker vaak ook veel over ondernemen, personeelsbeleid, marketing en pr. Draag die kennis over. Aan je eigen personeel, aan collega’s, aan je manager desnoods, als je die hebt. En dat is niet leeftijdgebonden: iedereen heeft kennis.

Je moet die rol ook op je dúrven nemen, moet ik daarbij opmerken. Dat begint met je te realiseren wat je weet. Uit eigen ervaring weet ik dat dat soms best moeilijk is. Als 27-jarig broekje ging ik bij bakkers langs om baktechnisch advies te geven. In het begin worstelde ik met het gevoel ‘wie ben ik om jullie wat te kunnen vertellen?’ Zij waren niet zelden 40 of 50 jaar en hadden decennialange ervaring in het bakkersvak. Tot mijn verbazing stonden ze vaak open voor mijn zienswijze en informatie. Gaandeweg ontdekte ik dat ik zeker wel expertise in huis had die voor hen van aanvullende waarde was.

Toen heb ik geleerd dat het niet uitmaakt of je oud bent of jong, op welke positie je in een organisatie zit, hoe hoog je opleiding is of hoeveel jaar ervaring je hebt. Iedereen kan op z’n tijd een leraar zijn. Sterker nog: iedereen móet op z’n tijd een leraar durven te zijn. Zo kunnen we samen beter en sterker worden.

Wil je het filmpje ook zien? Zoek dan op ‘Tim Minchin, Live to Learn’. Een aanrader.

Reageer op dit artikel