blog

Ik hou (van) Toon

Mensenwerk

Ik beken: ik heb thuis een Toon. Zo’n slimme thermostaat die zelf aangaat wanneer het nodig is, waar je de weersverwachting op kunt zien en waarmee je zelfs de lichten in het huis kunt bedienen.

Ik hou (van) Toon
Pim van der Breggen

Kortom: een gadget die het leven net wat gemakkelijker maakt. Een kennis van me was ontsteld: ‘Maar dan kunnen ze je in de gaten houden: ze weten precies wanneer je thuis bent en wanneer niet, op basis van je energieverbruik’, zei hij. Daar heeft hij op zich natuurlijk gelijk in, alleen ga ik altijd uit van het goede in de mens. Noem me naïef, maar er hangen camera’s op bijna elke straathoek en mijn telefoon houdt ook van alles over me bij: als ‘ze’ willen, weten ze al veel meer over me.

En dat brengt me op de nieuwe privacywet die 25 mei is ingegaan. Natuurlijk moeten we ons voorbereiden op een zich snel veranderende wereld. Maar op dit moment brengt deze wet heel veel werk en onzekerheid met zich mee: er is nog veel onduidelijk over wat er nu precies geregeld moet worden en hoe. Vooral voor kleine ondernemers, zoals bakkers en andere middenstanders die niet snel een jurist of extern bureau in de arm kunnen of willen nemen.

Maak je een mooi product, verleen je service, heb je de restyling van je winkel net achter de rug, een prachtige website en iemand van je personeel dedicated op je social media-kanalen gezet, komt dit er ook nog eens bij. Terwijl grote bedrijven als Google en Facebook op gigantische schaal data verzamelen en gebruiken, moet de bakker van alles gaan doen om in te regelen dat hij niet strafbaar is, omdat hij een keer een prijsvraag heeft uitgeschreven waarbij mensen op de website hun e-mailadres konden invullen. Het levert een hoop werk op, bovenop de gewone dagelijkse werkzaamheden. En het neemt de aandacht weg van het ondernemen. Dat vind ik jammer.

Begrijp me niet verkeerd: het is de wet en daar hebben we ons met zijn allen aan te houden. En voor artsen, gezondheidscentra, psychologen, advocaten, banken en andere beroepsgroepen waar gewerkt wordt met gevoelige of zeer persoonlijke informatie begrijp ik ook heel erg goed dat er strengere regels nodig zijn. Echter voor ons bakkers…

Maar goed: wat moet, dat moet. Ik wil alle collega’s in de branche die hier op dit moment (nog) mee bezig zijn een hart onder de riem steken en een vlotte afhandeling wensen. Zodat we met z’n allen weer kunnen doen waar we goed in zijn: de klant blij maken met lekker brood. En mijn Toon? Die blijft gewoon.

Reageer op dit artikel