blog

‘Hup aan de gang, de markt op!’

Mensenwerk 66

Of het leuk is om aan de lezers te vertellen wat er allemaal bij komt kijken als je een eigen bedrijfje wilt gaan beginnen in de bakkerswereld als carrièreswitcher? Jaaa! Leuk! Maar, help! Wat nou als het niet lukt? En ik weet nog zo weinig… en ik begin net. En waar dan, met wie en hoe, en …

‘Hup aan de gang, de markt op!’

Beren op de weg. Grote, dikke beren. Ik ken ze maar al te goed, dus ik moet ze voeren zodat ze rustig blijven. Want dat was plan 1: kennis opdoen, ambachtelijke vaardigheden leren en veel, heel veel mensen spreken. Ook: netwerken, ideeën opdoen, kijken, proeven, vragen en vakliteratuur lezen.

Ja, het is veel en ik zuig als een zacht vers gebakken Moskovisch biscuitje alle informatie op als een spons. Hoe meer mensen ik spreek, hoe duidelijker ik mezelf zie staan in dit vak.

Het is verrassend om te ontdekken dat ik als leerkracht al zoveel vaardigheden en knowhow heb opgedaan, waarvan ik niet wist dat ik die kon gebruiken in mijn nieuwe carrière.

Wija Hendrickx

Ex-basisschooljuf Wija Hendrickx begint na een 9-weekse opleiding aan het Bakery Institute een carrière als patissier/chocolatier. In een dagboek houdt zij voor Bakkerswereld haar ervaringen als startende ondernemer bij.

Als leerkracht stuurde ik een grote groep mensen aan, het plannen en organiseren, budgetteren, evalueren, bijsturen en ad hoc kunnen handelen, improviseren en vooral lekker hard werken, begint toch verdacht veel te lijken op het aansturen van een eigen bedrijfje. Gelukkig, dat scheelt weer.

In één van de adviesgesprekken die ik voerde, kwam duidelijk naar voren dat ik reuzeleuke plannen had, en dat zo’n chocoladewinkeltje er ook echt wel schattig uit zou komen te zien met al die leuke spulletjes die ik al had verzameld. En dat mijn truffels ook best wel lekker zijn, maar weten de klanten mij al te vinden dan? ‘Denk je dat een bank financiering overweegt als je niets kunt overhandigen waaruit blijkt dat je een klantenkring of afzetmarkt hebt?’, was de vraag.

Au! Een andere adviseur vertelt mij dat ik maar eens gewoon moest beginnen en niet te veel moet blijven hangen in het plannen maken of schrijven: ‘Hup aan de gang, de markt op!’

Dus… de markt op. Marktonderzoek doen, kijken wat goed verkoopt en zorgen dat ik een eigen klantenkring opbouw.

Een vervelende operatie aan mijn hand is geen excuus, aan het werk! In het dorp wordt jaarlijks een grote Lentefair gehouden en er was nog een plekje vrij. Misschien niet zo handig om dit anderhalve week van te voren te bedenken met in het vooruitzicht tropische temperaturen en nog geen vastomlijnd plan voor mijn assortiment, maar ik doe het toch.

Ik wil graag een assortiment laten zien waar iedereen uit kan kiezen; met of zonder allergenen, met meer of minder suiker en ook een veganistische keuze vind ik belangrijk. Ik vind het lastig om me nu al te specialiseren.

De verzameling spulletjes komt nu goed van pas en de marktkraam van vier meter is goed gevuld met een lekker breed assortiment. Spannend: wat zou het beste verkopen? Wil iemand überhaupt mijn baksels kopen?

Dan komt de zon, het is de eerste tropische dag van dit jaar en ik sta op de markt met breekchocolade en truffelbonbons. Mijn hart smolt. Dat van het publiek ook. De chocolade nét niet, hoera! Ik ben begonnen!

Reageer op dit artikel