blog

Bakker zijn is topsport

Mensenwerk

Een paar jaar geleden ben ik gestart met hardlopen. Inmiddels loop ik 10 of 15 kilometer, maar mijn eerste doel was een wedstrijd van 5 kilometer.

Bakker zijn is topsport
Pim van der Breggen

Ik woon vlakbij Bleiswijk, middenin het tuindersgebied, en elk jaar wordt er een bijzondere hardloopwedstrijd in een tuinderskas georganiseerd voor het goede doel. Het leek me een mooie gelegenheid om naartoe te werken. Ik schreef me in, trainde regelmatig en bereidde me goed voor.

Toch was het niet gemakkelijk. In een deel van de kas werd nog gewoon geteeld, wat betekende dat je van ijskoud (het was januari) naar warm en vochtig ging, om daarna weer tegen een ‘koudemuur’ aan te lopen. De laatste kilometers waren echt bikkelen, maar met support van vrienden en familie zette ik een mooie tijd neer en vervolgens kwam het bevredigende gevoel dat ik het toch maar had gedaan.

Het deed me denken aan mijn jaren in de bakkerij. Ook daar werkten we toe naar een doel – de finish was het leveren van een grote bestelling of het doorkomen van een drukke periode.

Het was hard werken en het vergde doorzettingsvermogen, vaak maakten we dagen van 15 of 16 uur. Als je een dipje had, trok je elkaar er doorheen. Er heerste een teamspirit waar veel sportteams jaloers op zouden zijn.

Het vak van bakker is eigenlijk ook topsport. Je moet als bakker altijd op de top van je kunnen presteren, het werk is fysiek zwaar en vroeg opstaan is eerder regel dan uitzondering. Bovendien moet je je sociale leven op een laag pitje kunnen zetten, zeker in de maanden in de aanloop naar feestdagen als Kerst, Oud en Nieuw en Pasen.

Bakkers: jullie krijgen geen medailles voor jullie prestaties, maar wat mij betreft verdienen jullie die wel!

Reageer op dit artikel