blog

Over paradijsvogels en andere smaakmakers

Mensenwerk 801

Over paradijsvogels en andere smaakmakers

Ken je dat? Dat een van je personeelsleden er iets uitflapt tegen een klant en dat je denkt: ‘neeeee!’ En dat hij of zij er nog mee weg komt ook? Wij hadden zo’n vertegenwoordiger. Hij zei regelmatig dingen waardoor ik – als ik het later via-via te horen kreeg – wel plaatsvervangend door de grond kon zakken. Toch werkte het voor hem. Hij was zo puur, oprecht en enthousiast, dat klanten veel van hem pikten. Sterker nog, hij scoorde vaak de beste verkoopcijfers van het team. Hij maakte een connectie met zijn klanten, gewoon omdat hij was zoals hij was.

Vaak zit er in elk team wel zo’n paradijsvogel. Iemand die niet in een hokje te vatten is, of op een andere manier denkt dan de meeste mensen. Eigenlijk zijn dat de smaakmakers van je bedrijf. Het winkelmeisje dat net iets te amicaal is tegen klanten, maar ze wel steevast aan het lachen krijgt. En die jongen in de productie, die het niet altijd lukt om dingen helemaal volgens jouw opdracht uit te voeren, omdat hij er weer een variatie op maakt.

Geef ze eens de ruimte. Dat meisje zorgt voor een klantbelevenis die persoonlijk is en verder gaat dan het gevraagde product pakken en afrekenen. Misschien wel dé reden voor klanten om bij jou te kopen en niet bij je concurrent of in de supermarkt. De jongen in de productie kan heel creatief zijn en komt, als hij af en toe de vrijheid krijgt, met goede ideeën of nieuwe producten.

Probeer niet iedereen in een keurslijf of bedrijfsprotocol te vatten. Als kleine ondernemer moet je het juist hebben van persoonlijkheid en creativiteit.

Overigens: niet elke klant kan het hebben, daar moet je voor durven kiezen. Toch durf ik te zeggen dat het een onderneming uiteindelijk ten goede komt als medewerkers hun persoonlijkheid kunnen tonen. Het moet dan wel oprecht en puur zijn. Zoals bij onze vertegenwoordiger destijds: het plezier spatte er altijd vanaf. Ik kom hem trouwens nog weleens tegen. Dan krijg ik een joviale arm om me heen en als ik niet uitkijk, ook nog een zoen op mijn wang.

Reageer op dit artikel