blog

Bakkers moeten vaker spieken bij wijnboeren

Mensenwerk

Bakkers moeten vaker spieken bij wijnboeren

Het was een mooie nazomerdag in de Vaucluse, in het zuiden van Frankrijk. De druivenoogst was al gestart. Toch had een wijnboerderij tijd vrijgemaakt voor een rondleiding en ik zette dan ook, samen met de drie andere Bourgondiërs met wie ik op een kleine culinaire roadtrip was, koers naar ons doel.

Eén van de drie broers die het familiebedrijf runnen, ontving ons. Hij liep met ons door de wijngaard en toonde de productieruimte en de wijnkelders. Natuurlijk sloten we af met een wijnproeverij. Hij gaf ons de perfecte beleving van zijn product, maar wat me het meest trof, was een simpele oude schuur met daarin een kaart van het grondgebied.

Daarop waren de verschillende ‘terroirs’ aangegeven, de stukken grond in het bezit van de wijngaard. De wijnboer legde uit dat elk stukje grond andere karakteristieken heeft door de samenstelling van de bodem en de ligging. Vol passie vertelde hij over hoe dat invloed heeft op smaak en geur van de druif en – uiteindelijk – de wijn. Zijn enthousiasme en trots werkten aanstekelijk. Hij raakte ons met zijn verhaal en ik realiseerde me: dat kunnen wij óók.

Zeker nu brood onder vuur ligt, is dat belangrijk: eind december berichtte de Consumentenbond over te veel zout in broodproducten en begin januari zagen we een uitzending van Radar over ons mooie product. We moeten ons natuurlijk aan de gemaakte afspraken houden (en dan heb ik het over zout), maar minstens zo belangrijk is dat we ons vak positief laden.

Zo kunnen we veel meer vertellen over de verschillende tarwerassen dan we nu vaak doen. En het proces van graan naar brood doet niet onder voor dat van druif naar wijn. Ik stel voor dat we met net zoveel trots over de herkomst van ons product vertellen als die wijnboer. En met net zoveel enthousiasme het product aanprijzen als de sommelier die zijn gasten een mooie wijn presenteert.

Laat die bakkerstrots zien, verleid de consument en neem hem mee in jouw verhaal.

Santé!

Reageer op dit artikel