blog

Omdat het morgen zondag is

Mensenwerk

Omdat het morgen zondag is

‘Wilt u nog gebruikmaken van de aanbieding? Een pakje kauwgum voor €1.’ Nee! Ik hoef geen kauwgum. Ik kom alleen een tank benzine betalen. Ik eet helemaal geen kauwgom. Voor 10 cent zou ik het nog niet kopen. Zelfs gratis hoef ik het niet. Zwaar irritant. Eigenlijk gaat alles fout bij dit kassamoment.

Fout 1: aanbieding bij ieder bezoek. Da’s totaal niet verrassend, want vorige week mocht ik twee Snickers voor €1 en de week daarvoor twee rolletjes drop.
Fout 2: aanbieding voor iedere klant. Lekker persoonlijk. Vraag even of ik überhaupt wel kauwgum eet.
Fout 3: geen oogcontact. Hallo daar. Ik betaal €80 voor een volle tank. Mag ik een klein beetje aandacht?
Fout 4: de toon is ongeïnspireerd. Dit moet gewoon van je baas. De Fransen hebben daar een prachtige uitdrukking voor: ‘C’est le ton qui fait la musique’.
Fout 5: een chagrijnige smoel. Dan heb ik sowieso al geen trek meer. De groeten.

Kortom: doe het niet of doe het goed. Want het kan veel extra verkoop opleveren. Zeker bij de bakker. Er zijn immers weinig winkels waar het persoonlijk contact zo goed is. Winkelpersoneel kent vaak precies het aankoopgedrag van de klant. Een deel van je klanten moet je dan ook vooral níet lastigvallen met een kassa-aanbieding. In ieder geval niet
iedere dag. Maar dan blijven er nog een heleboel klanten over. En die laten zich graag prikkelen iets extra’s mee te nemen.
‘Omdat het morgen zondag is mag ik u vandaag vier bolletjes aanbieden voor €1.’ Diepbruine ogen kijken me indringend doch vriendelijk aan. De broodjes staan bol van smaak. De geur ademt ambacht. Natuurlijk kan ik nu geen nee zeggen. Natuurlijk wil ik die bolletjes. Gewoon… omdat het morgen zondag is.

Reageer op dit artikel