blog

Blog: De mevrouw van de ontbijtshakes

Mensenwerk 97

Blog: De mevrouw van de ontbijtshakes

‘Goedenavond meneer De Boer. Is uw vrouw thuis?’ ‘Nee. Kan ik u misschien helpen?’ ‘Ik denk het niet. Ze is vanochtend bij een ontbijtsessie voor zzp’ers geweest. Daar had ik een vraag over.’

‘Daar heeft ze over verteld. Ze vond het een interessante bijeenkomst met leuke contacten. Alleen het ontbijt viel haar erg tegen. ‘Dat is precies de reden waarom ik bel, want ik heb het ontbijt verzorgd. Wat was er mis mee?’ ‘Ze kreeg alleen maar ontbijtshakes. Weinig smaakvol. Ze had allerlei lekkere broodjes verwacht, maar die zaten er helemaal niet bij’ ‘Dat klopt meneer. Ik maak deze ontbijtshakes. Die zijn extra gezond. Brood is niet zo gezond, dat weet u toch wel?’

‘Huh? Brood niet gezond? Dan bent u wellicht verkeerd geïnformeerd. Brood is supergezond. Het bevalt alle belangrijke voedingsstoffen. Eiwitten, vitaminen, mineralen, vezels…’

‘Tja, wie zegt dat?’ ‘De wetenschappers, experts en deskundigen op het gebied van voeding en gezondheid. De Gezondheidsraad adviseert zelfs om minimaal drie bruine boterhammen per dag te eten. Dat zijn de nieuwste richtlijnen voor Gezonde Voeding.’

‘En die gluten dan die ze erin stoppen? Die zijn toch niet gezond?’ ‘Gluten zijn gewoon natuurlijke eiwitten uit de tarwekorrel. Die zijn alleen ongezond voor coeliakiepatiënten. Dat is 0.9 procent van onze bevolking. Voor de overige mensen is er niets mis met gluten. Het blijkt zelfs dat een glutenvrijdieet schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het kan leiden tot tekort aan vezels, vitaminen en mineralen.’

‘Ja, maar.. Eh…. Je wordt toch dik van brood?’ ‘Dik? Echt niet. Sterker nog: het eten van volkorenbrood helpt tegen overgewicht. De vezels zorgen ervoor dat het langer duurt voordat je weer trek krijgt. En wat dacht u van het brooddieet? Had u nog meer vragen?’

‘Eh. Nee, laat maar… Ik bel wel terug als uw vrouw thuis is.’ Kennelijk wist ik te veel. We hebben nooit meer iets gehoord van deze ontbijtshakesmevrouw.

Reageer op dit artikel