blog

Het einde van de manager in de bakkerij

Mensenwerk

Het einde van de manager in de bakkerij

Een baas, regels en controle. Iedere medewerker heeft ermee te maken. Maar niet als je bij Semco werkt, het bedrijf van Ricardo Semler. Want deze Braziliaanse ondernemer doet dingen graag anders. Te
veel regels staan volgens hem de creativiteit van de werknemer in de weg. Semler leidt een democratisch bedrijf waarin de werknemers hun eigen werktijden, baas en salaris bepalen.

Vrijheid en het nemen van eigen verantwoordelijkheid staan centraal bij Semco. Hoe beter werknemers het naar hun zin hebben, hoe productiever ze zijn. En de aanpak blijkt zeer succesvol. De omzet is de laatste twintig jaar verzevenvoudigd.

Ook bij het Groningse telecombedrijf Voys zal je nooit een manager tegenkomen. Want managers vertragen en halen verantwoordelijkheid weg bij het individu. Iedereen is er leider binnen zijn rol. Dat zorgt ervoor dat de organisatie goed kan inspelen op kans, klant en marktwens. Ook Voys is een zeer succesvol bedrijf.

Bakker Van Maanen in Rijnsburg is ook gestart met het nieuwe ondernemen. Jarenlang waren de broers vooral druk met regels maken, structureren en controleren. Maar gelukkiger werden ze er niet van. Integendeel. De lol van het ondernemen was er helemaal af. Toen drong de vraag zich op: waar zijn we eigenlijk mee bezig? Waar kom ik iedere dag mijn bed voor uit?

Daarom is het roer helemaal omgegooid. Met minder managers en meer zelfsturende teams. Personeel bepaalt zelf de rolverdeling. De mensen staan centraal. Wat zijn hun talenten, waar krijgen ze energie van, hoe komen ze in hun kracht? Resultaat is dat verkoopteams het gevoel krijgen dat de winkel hún winkel is. Ook in de productie ontstaat meer eigenaarschap. Er worden allerlei nieuwe talenten ontdekt. Een dergelijke verandering kost uiteraard veel tijd en energie. Het is een proces van rijpen en groeien. Met veel vallen en opstaan. Maar wat ervoor terugkomt, gaat lonen. Wellicht is het nieuwe ondernemen van Ricardo Semler het begin van een nieuw tijdperk. En het begin van het einde van de manager.

Reageer op dit artikel