blog

Gediplomeerde levensverrijkers

Mensenwerk

Gediplomeerde levensverrijkers

‘Ook zonde van je omleiding, dat je nu in de winkel staat.’ Die opmerking hoort de dochter van onze bakker regelmatig. Ze is gediplomeerd voor een baan in de kinderopvang, maar die sector ligt helemaal op z’n gat. Arbeidsplaatsen zijn massaal geschrapt en de kans op een baan is minimaal.

Na twee tijdelijke contracten heeft ze besloten om in de winkel van haar ouders te gaan werken. En dat valt helemaal niet tegen. Allereerst blijkt het zorgen voor volwassen klanten minstens zo prettig als het zorgen voor onzindelijke koters van tweeverdieners, die soms met volle luiers of half ziek bij de crèche worden afgeleverd. Daarnaast gebruikt ze haar schoolkennis voor het geven van kinderfeestjes in de bakkerij. De komende maanden zijn die al helemaal volgeboekt.

Maar die reacties in de winkel. Alsof het een ondermaatse baan is. Terwijl het heel veelzijdig werk is. Want wat doe je allemaal?

* Je biedt leuke aanbiedingen – je bent verkoper
* Je geeft ideeën aan klanten – je bent inspirator
* Je geeft informatie over producten – je bent voorlichter
* Je beantwoordt vragen van klanten – je bent adviseur
* Je voorziet klanten van lekker brood en gebak – je bent verwenner
* Je spreekt wel 100 klanten per dag – je bent psycholoog
* Je geeft de klant een vriendelijke glimlach, een goed gevoel, een sociaal moment en een stukje gezelligheid – je bent levensverrijker. Je maakt elke dag het leven van vele klanten en een beetje mooier.

Kortom, een prachtige baan, waarvoor geen specifieke opleiding bestaat. Een commerciële of psychologische opleiding of een diploma in de kinderopvang. Allemaal even waardevol. Het is nooit zonde van je opleiding als je kiest voor zo’n superbaan. Onze onschatbare gediplomeerde ‘levensverrijkers’.

Reageer op dit artikel