blog

Lekker buurtbiertje

Mensenwerk

Lekker buurtbiertje

Breaking news deze maand op de radio: ‘In Nederland zijn nu meer bierbrouwers dan in België.’ Voor het eerst zijn we bierland België voorbij. In 1980 waren er nog slechts 13 bierbrouwers in ons land. Maar de laatste jaren groeit het aantal kleinschalige brouwers explosief. In 2013 waren er 165 brouwerijen, nu zijn dat er 312.

Kleinschalige bedrijven, opgezet door mensen met liefde voor het leven in de brouwerij. Maakten de grote producenten voornamelijk standaardbier, de nieuwe bedrijfjes brouwen vooral aparte soorten, zoals regionale of internationale biertjes in een Hollands jasje. Want speciaal bier is trendy. Als je bezoek vraagt of zij een biertje willen, vragen zij: welke soorten heb je?

Ook het aantal ambachtelijke ijsbereiders groeit. Het aantal ijssalons is de laatste 8 jaar verdubbeld. Kleine ijsbereiders snoepen een steeds groter marktaandeel af van de industrie. Kleinschaligheid scoort ook hier. Nog een groeier: de visspeciaalzaak. Het aantal viswinkels is in 7 jaar tijd met een kwart toegenomen. Ook hier is specialisme de grote kracht. En natuurlijk de visgeur. Een kruidenier heeft het liever niet in z’n winkel, maar in een viswinkel hoort die lucht er gewoon bij. De klant kiest weer voor smaak en versheid. Ook veel jonge ondernemers besluiten in de vis te stappen, meldt het Viscentrum.

Tenslotte de bakkerij. Daar meldt het CBS de laatste jaren een kleine stijging van het aantal bedrijven. Nieuwe starters dienen zich aan. Enthousiaste, soms ook hoogopgeleide jongeren die hun hart volgen. Klein is weer leuk. Gaat de bakkerij de bierbrouwerij, ijsmakerij en vishandel achterna?

Zojuist een heerlijk lokaal biertje gedronken, Met passie en liefde gebrouwen door een kleine, plaatselijke brouwerij. ‘Krachtig, aromatisch, amberkleurig bier met een pittig karakter.’  Oftewel, gewoon een lekker buurtbiertje.

Reageer op dit artikel