blog

Stop goede voornemens

Mensenwerk

Stop goede voornemens

We hebben iedereen een paar weken geleden een super goed nieuwjaar toegewenst. Vrienden, collega’s, klanten, buren, familie. Een explosie van positiviteit. Heerlijk! En daarna snel weer over tot de orde van de dag. Jammer dat die positieve golf altijd zo kort is. Een paar dagen en de rest van het jaar wensen we elkaar weinig meer toe. Zonde.

Maar we hebben natuurlijk wel goede voornemens met een positief doel. Bekendste zijn: afvallen, stoppen met roken, minder geld uitgeven en meer tijd voor vrienden en familie. Wat zijn we lekker origineel. Kies eens wat anders, zoals:

• Doe dit jaar iets helemaal nieuws. Iets dat je nog nooit gedaan hebt. Dingen die anderen niet doen. Gewoon proberen. Als je denkt dat het je niet lukt, krijg je altijd gelijk.

• Ga dit jaar samen met je personeel koken, klimmen, roeien, schilderen, eten of gewoon een pilsje drinken. Het verkleint afstanden en versterkt de band.

• Geef je collega’s vaker een compliment. Het is gratis en het levert veel op.

• Bezoek collega ondernemers en deel ervaringen. Twee weten meer dan één.

• Denk positief. Een optimist heeft het even vaak mis als een pessimist, maar hij is wel een stuk gelukkiger.

• Doe dit jaar vooral dingen waar je energie van krijgt.

• Ga hardlopen, mountainbiken, motorrijden of kies een andere hobby. De beste gedachten over het werk komen niet bij je op als je aan het werk bent.

Niet zo moeilijk dus. Maar let wel: een voornemen is een ‘nog niet opgestart plan’. Klassieke uitdrukking is: de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens. Want ze worden maar al te vaak niet uitgevoerd. Slechts 8 procent wordt gerealiseerd.

Mijn advies voor 2015: stop met goede voornemens. Neem goede beslissingen. En begin meteen. Dan kan je straks op 31 december zeggen: ‘Het was een goed jaar.’

Reageer op dit artikel