artikel

‘Na zeventig jaar het bedrijf moeten sluiten, is heel emotioneel’

Mensenwerk 1322

De Utrechtse banketbakkers Harry Hagdorn en Martin Kroon zagen het twee jaar geleden duidelijk voor zich: de winkel overdoen aan een ander. Na ruim veertig jaar zes dagen per week werken, werd het tijd om iets te minderen. Nu het traject van sluiten en verkopen achter de rug is, overheerst opluchting. En begint het wennen aan rust.

‘Na zeventig jaar het bedrijf moeten sluiten, is heel emotioneel’
Foto’s: Herbert Wiggerman

De winkel was een begrip in de hechte winkelstraat in Utrecht. Banketbakkerij Hagdorn aan de Amsterdamsestraatweg had in zeventig jaar een uitgebreide en gevarieerde klantenkring opgebouwd. Er kwamen generaties lang zeer trouwe wekelijkse klanten tot mensen die voor speciale gelegenheden of af en toe voor iets lekkers de winkel opzochten.

Dat is sinds enkele weken definitief verleden tijd. De winkel aan de lange rechte Straatweg, gevestigd in twee panden naast elkaar, werd per 1 juli verkocht aan een projectontwikkelaar die er een kleine winkel en vijf appartementen gaat realiseren.

De banketproducten in de toonbank hebben plaatsgemaakt voor lege ruimten waar straks een andere ondernemer in trekt.

Ingrijpende beslissing

Banketbakkers, ondernemers en partners Harry Hagdorn (61) en Martin Kroon (58) en hun team van drie medewerkers namen in 2016 de ingrijpende beslissing, na jarenlang hard werken. Twee jaar duurde echter hun zoektocht naar een koper, liefst een collega en opvolger die ook met banket wilde starten. Maar niemand die trek had in het maken van gebak, bonbons en taarten, en dan vooral niet in de vele uren die het vak in deze winkel met zich meebracht, zo bleek na enige tijd.

Hagdorn kijkt terug op een prachtig vak. ‘Vooral het maken van speciale taarten en chocoladeproducten deed ik altijd met plezier. Voor Martin was het verkopen van onze producten zijn passie.’

Minderen geen optie

Het was voor Hagdorn niet gemakkelijk om er destijds een punt achter te willen zetten. Een zoektocht die lange tijd zonder resultaat bleef. Met bovendien op de achtergrond de gedachte dat Hagdorn senior er zeventig jaar geleden mee was gestart, maakte dat Harry Hagdorn het er een tijd moeilijk mee had.

‘Omdat we geen grote groep personeel hebben, is minderen geen optie. Je kunt niet gaan schuiven met medewerkers en een dag sluiten is ook niet mogelijk. Je hebt iedere werkdag nodig om de productie voor de winkel af te krijgen’, zo zag hij al snel.

‘We hebben uiteindelijk Beko Advies ingeschakeld om ons met de verkoop te helpen. Misschien was er wel iemand te vinden die de benedenverdieping als filiaal zou willen overnemen. Maar om naar het bovenhuis te gaan, moet je door de winkel en de productieruimte. Er zou dan veel moeten worden verbouwd’, zegt Hagdorn.

‘Wij wilden het gehele pand verkopen en er zelf niet boven blijven wonen. En om de benedenruimte en de bovenwoning apart te verkopen, dan zou er een grote verbouwing plaats moeten vinden. Hier hadden wij geen zin in.’ Nu is het verkocht aan een projectontwikkelaar.
‘De panden waren ons eigendom en zijn uiteindelijk naar tevredenheid verkocht. Het besluit om te stoppen was voor mij emotioneel, want mijn vader is de banketbakkerij begonnen en ik heb hem gesloten’, benadrukt hij nogmaals.

Impact op klanten

De laatste verkoopdag eind mei was een succes, zagen Harry en Martin. ‘We schonken de hele dag koffie en serveerden er natuurlijk wat lekkers bij. Het heeft in Utrecht en wijde omgeving veel losgemaakt dat Banketbakkerij Hagdorn ging sluiten. Generaties lang kwam men al naar onze banketbakkerij. We zouden dit jaar zeventig jaar bestaan. We hadden niet gedacht dat dit zo’n impact zou hebben op de klanten’, vertellen de Utrechtse ondernemers. ‘We zijn overstelpt met bloemen, drank, waardebonnen en nog veel meer. Dat heeft ons heel erg goed gedaan.’

‘De koper heeft wel bedongen dat het pand leeg opgeleverd zou worden. Wij hebben een bedrijf in de arm genomen die dit voor ons heeft gerealiseerd. De winkel en de productieruimtes zijn leeg, evenals het woonhuis.’

Vrije tijd

En nu? ‘We hebben een appartementje gekocht in Breukelen en gaan zeker genieten van wat meer vrije tijd. We sluiten echter niet uit dat we nog wat werk gaan doen, want we weten nog niet of we al geschikt zijn om achter de geraniums te gaan zitten’, stelt Hagdorn vast. ‘We houden ons beschikbaar, alleen niet meer voor zes dagen per week.’ Ook Martin Kroon, al 25 jaar partner van Hagdorn en mede-eigenaar van de winkel, staat achter het besluit. Naast wennen heerst er opluchting bij de twee banketbakkers. Het zal zeker wennen zijn na jaren bijna altijd werken. Er is nu meer tijd voor genieten van rust.

Meer bedrijfsreportages lezen? Neem dan een voordeelabonnement op Bakkerswereld.

Reageer op dit artikel