artikel

Participatiewet: Waar een wil is, is een weg… zelfs op één been

Mensenwerk 618

Participatiewet: Waar een wil is, is een weg…  zelfs op één been
Bakker Dirk van Kuijk verloor in 2016 zijn linkerbeen, maar hij is terug op de werkvloer.

De Participatiewet – meedoen voor iedereen in de wereld der werkenden – staat hoog op de agenda van het ministerie van Sociale Zaken. Hoe keer je terug op de werkvloer als het noodlot toeslaat? In 2016 verloor bakker Dirk van Kuijk zijn linkerbeen. Met doorzettingsvermogen en hulp van de juiste partijen lukte het hem terug te keren op de werkvloer.

Bakker Dirk van Kuijk is 54 jaar en bakt al zijn hele arbeidzame leven met veel passie en plezier. Hij heeft al zijn papieren voor de bakkerij, runde een eigen bakkerij in Eersel en heeft in zijn jonge jaren diverse bakwedstrijden gewonnen. In 2016 sloeg het noodlot toe…

De afgelopen jaren heeft hij gewerkt bij Procema in Culemborg, een specialist in diepgevroren bake-offproducten, met aandacht voor het ambachtelijke karakter van het bakproces, de beste grondstoffen en een constante kwaliteit.

Noodlot

In 2016 sloeg het noodlot toe: door een akelige ziekte met maanden van enorme pijnen en na allerlei tegenslagen, moest Dirk van Kuijk zijn linkerbeen missen. Een amputatie boven de knie was onvermijdelijk, wilde hij overleven. Na maanden in het Radboud Ziekenhuis te Nijmegen dagelijks infusen te hebben gehad, kon hij uiteindelijk zijn rechterbeen behouden. Samen met zijn partner is hij door diepe dalen gegaan, maar heeft uiteindelijk de strijd gewonnen. Helaas met een been minder, maar wel nog steeds met een enorme passie voor het bakkersvak en een enorme, positieve levenslust.

Terug naar de werkvloer

Na maanden van revalidatie met een kokerprothese had Van Kuijk maar één doel voor ogen en dat was terug in het bakkersvak. Samen met Rob Goorkate, directeur van Procema, die hem al die maanden steunde door dik en dun, zijn ze gaan kijken of een terugkeer naar de werkvloer mogelijk was. Ook een arbeidsdeskundige werd ingeschakeld om te kijken wat er mogelijk was bij Procema. Helaas was terugkeer naar de oude werkplek geen optie, de afstanden in het bedrijf waren te groot, de werkvloer te glad in verband met HACCP-normen, en zo waren er nog enkele obstakels.

In goed overleg met Procema is er toen een re-integratiebureau (VWSC) ingeschakeld en zo kwam Van Kuijk in contact met zijn huidige re-integratiecoach Ruud van den Broek. Samen hebben zij de mogelijkheden (en onmogelijkheden) besproken, waarbij Dirk maar één wens had, en dat was terug naar het bakkersvak. Het kon toch niet waar zijn dat hij aan zijn passie voor het bakkersvak geen invulling meer kon geven?

Thuis aan het bakken

Tijdens zijn revalidatieperiode was Van Kuijk thuis alweer aan het bakken gegaan. Zijn overbekende ‘Roy Donders worstenbroodjes’ (Dirk is de grondlegger van dit broodje) werden met open armen ontvangen door familie, vrienden en buren. Thuisbakken gaf Van Kuijk de mogelijkheid om te ontdekken wat zijn beperkingen waren, hoe lang hij kon staan en dergelijke.

Na het afsluiten van de revalidatieperiode – die door Van Kuijk met zelfgebakken Italiaans brood voor alle artsen, fysiotherapeuten en betrokkenen werd beloond – wilde Van Kuijk weer aan de slag. Hij schreef samen met zijn partner een brief naar bakkers in de omgeving van zijn woonplaats Empel. Die brief belandde ook op het bureau van Alexander Bekkers, eigenaar van bakkerij Bekkers in Veghel. Bekkers is een gemengd bedrijf met meer winkels in de omgeving van Veghel. Het bedrijf bereidt op een centrale locatie ambachtelijk brood en banket.

‘Wat Dirk is overkomen, kan iedereen overkomen en wat zou ik zelf willen in zo een situatie?’

Bekkers nodigde uit

Bekkers las de brief en bleek Dirk nog uit het verleden te kennen; samen volgden zij ooit opleidingen in het bakkersvak. Bekkers dacht: ‘Wat Dirk is overkomen, kan iedereen overkomen en wat zou ik zelf willen in zo een situatie?’ Daarom nodigde hij Van Kuijk uit voor een gesprek in zijn bakkerij om samen te kijken naar de mogelijkheden. Al snel bleek Van Kuijk al over veel zaken te hebben nagedacht en vroeg Bekkers of hij het zag zitten om bij hem in de bakkerij een re-integratieperiode van twee maanden te starten. Gedurende deze re-integratieperiode is Van Kuijk aan de slag gegaan als banketbakker, omdat brood bakken te zwaar is met een prothese. Bekkers heeft enkele aanpassingen gedaan, met onder meer een kruk die op maat is gemaakt voor de werkbank, zodat Van Kuijk staan en zitten kan afwisselen.

Medewerkers inlichten

Alle medewerkers waren op de hoogte van de komst en fysieke situatie van Dirk, en Alexander had hen gevraagd behulpzaam te zijn, zodat uiteindelijk iedereen plezier had van het werk van Dirk.

Inmiddels is de re-integratieperiode van twee maanden voorbij en werkt Van Kuijk 24 uur (vier dagen van zes uur) als banketbakker bij Bakkerij Bekkers en is iedereen tevreden. Dirk van Kuijk vindt het heerlijk om weer als ambachtelijke banketbakker aan de slag te zijn, Alexander Bekkers is blij dat hij een medewerker met een beperking een kans heeft kunnen geven, de re-integratiecoach Ruud van den Broek is blij dat hij weer een cliënt heeft kunnen helpen, en Rob Goorkate van Procema is gelukkig dat zijn werknemer een goede nieuwe plek heeft gevonden, waarbij Dirk de komende maanden wordt gedetacheerd vanuit Procema en uiteindelijk in dienst komt voor 24 uur bij Bakkerij Bekkers.

Het lijkt een sprookje, een bakker die een been moest missen, en die weer als ambachtelijk bakker werkt in een bakkerij… een sprookje met een happy end. Dat is het ook, maar wel dankzij een betrokken werkgever, Rob Goorkate van Procema, die altijd interesse heeft getoond in zijn medewerker tijdens zijn ziekteproces en keurig alle stappen van het Arbo/WIA-traject heeft gevolgd, verder dankzij een supergemotiveerde werknemer Dirk van Kuijk, die nooit het bijltje erbij neer heeft willen gooien, een re-integratiecoach met kennis van zake in het re-integratietraject en last but not least dankzij een sociale werkgever Alexander Bekkers van bakkerij Bekkers en zijn medewerkers, die het aandurfden om Dirk van Kuijk de mogelijkheid te bieden. Alleen dan worden sprookjes werkelijkheid…

Lees meer over informatie over arbeidstechnische zaken in het dossier Arbo

Reageer op dit artikel