artikel

In memoriam – Hennie Borgesius

Mensenwerk

In memoriam – Hennie Borgesius
Hennie Borgesius

Hennie Borgesius overleed 12 maart 2016 op 66-jarige leeftijd. Mede namens de familie schreef Joost Rekker een In memoriam over deze bakker in hart en nieren.

Als je recht wilt ploegen, moet je naar de stip op de horizon kijken en niet naar het paard.’

Hendrikus Jan (Hennie) Borgesius, 1950-2016

Ik heb 38 jaar met hem gewerkt en hem maar één keer boos gezien.

 

Dat vertelt een medewerker over Hennie Borgesius. Een bevlogen man met een prettige, geduldige en rustige persoonlijkheid, vol humor en liefde voor het leven. Dat is mogelijk de beste samenvatting voor Hennie Borgesius. Hij overleed 12 maart 2016 op 66-jarige leeftijd.

Hennie Borgesius werd op 10 februari 1950 geboren in Onstwedde. Na het afronden van zijn vakopleiding in Wageningen ging hij in 1972 in de bakkerij van zijn vader aan het werk. Na het plotselinge overlijden van zijn vader namen hij en zijn drie broers – Ko, Jan en Frits – de bakkerij over. Hennie werd eindverantwoordelijk voor de operationele zaken. Bijna veertig jaar later was hij nog altijd operationeel directeur.

Het was een tijd waarin veel veranderde. De veranderingen hadden een verdergaande focus van Bakkerij Borgesius op het retailkanaal tot gevolg, plus een consolidatie van deze retailmarkt met als eindresultaat bakkerijen gericht op uitsluitend één klant. Bakkerij Borgesius groeide van één bakkerij in Musselkanaal uit naar zes locaties in het noorden en oosten van Nederland.

Coach

De rol van Hennie veranderde mee. Waar hij aanvankelijk bijsprong in de productie en in het weekend in de mengerij stond, veranderde hij in de coach van de leidinggevenden op de verschillende locaties. Zijn doel bleef altijd hetzelfde: constant beter willen presteren dan de markt. De hoogste kwaliteit moest worden uitgeleverd want dan sta je al 1-0 voor bij je klant. Zijn succesvolle aanpak blijkt uit de hoge kwaliteitsscores van ‘zijn’ bakkerijen op de toetsingmomenten bij het NBC.

De locatieleiding wist zijn coachende rol erg te waarderen en zijn richting te respecteren. Zijn rustige werkwijze en capaciteit om ieders problemen aan te horen alvorens met een oplossing of besluit te komen, vielen in goede aarde. Zijn aanwezigheid op de bakkerijen zorgde ervoor dat niemand vergat dat het belang van de bakkerijgroep altijd voor het individuele belang van de lokale bakkerij ging.

Groepsbelang

Altijd je best doen voor de beste kwaliteit en het groepsbelang laten prevaleren boven individuele belangen, die gedachte blijft zonder meer achter bij alle collega’s die nauw met Hennie hebben samengewerkt. Dit ‘gebouw’ heeft Hennie mede neergezet. Het is een cultuur die diep is ingebed in Bakkerij Borgesius.

Eén van de laatste initiatieven waar Hennie zich zeer intensief mee bezighield, was het produceren met voordegen op alle bakkerijen. De bakkerijen moesten terug naar hoe het was. ‘Wat je er niet in stopt, hoef je ook niet uit te leggen en ook niet te declareren’, zei hij dan. Een laatste prachtige kwaliteitsstap van Hennie voor heel broodetend Nederland.

Hennie Borgesius wordt vrijdag 18 maart in besloten kring begraven.

 

Mede namens de familie, Joost Rekker

 

Reageer op dit artikel