nieuws

Pocketpita’s van Jordy’s Bakery in Foodhallen Rotterdam

Marktberichten

In de Foodhallen in Rotterdam is 1 november een nieuwe foodstand geopend. Bij Ftou, een nieuw concept van Bar Pulpo, kunnen gasten genieten van heerlijke Griekse gerechten met een twist. Speciaal voor Ftou ontwikkelde Jordy’s Bakery zachte pocketpita’s die vanaf de bakplaat worden gevuld met gegrild kalfsgehakt met feta, komkommer, ui, kruidensalsa, ingelegde kool en krokante frietjes.

Pocketpita’s van Jordy’s Bakery in Foodhallen Rotterdam
De pita souflaki van Ftou.

Eén jaar na de opening van Bar Pulpo in de Foodhallen komen eigenaren Jelmer Bouma en Pegah Hosseinzadeh met een nieuw concept: Ftou. Op het menu van de nieuwe foodstand staan Griekse gerechten als rijkgevulde pita’s, home made dips & spreads, overheerlijke bites en baklava voor de echte zoetekauw. Speciaal voor Ftou ontwikkelde Jordy’s Bakery zachte pocketpita’s die vanaf de bakplaat worden gevuld met gegrild kalfsgehakt met feta, komkommer, ui, kruidensalsa, ingelegde kool en krokante frietjes. Als spread kun je kiezen uit huisgemaakte verse tzatziki, (pittige) feta spread of smokey aubergine dip. Ook de bekende pita kaas staat op de kaart: een warme pocketpita met drie soorten gesmolten kaas met een pittige, huisgemaakte saus. De huisgemaakte dolmades van wijnbladeren worden geserveerd met kaasschuim. De Crispy Zoodles (zucchini noodles) bestaan uit krokant gebakken courgette noodles met tzatziki.

Ftou: Grieks bijgeloof

Grieken zijn een bijgelovig volkje en doen er alles aan om het ‘boze oog’ (waarbij iemand zich psychisch en lichamelijk niet goed voelt door krachten van buitenaf) op afstand te houden. Drie keer op de grond spugen – of ‘ftou, ftou, ftou’ zeggen – is dé remedie om het boze oog te verdrijven. Ook hangen Grieken strengen knoflook op en wordt de kleur blauw op muren en in amuletten gebruikt om het boze oog op afstand te houden. Bij Ftou in de Foodhallen zie je deze kleur dan ook terug in het interieur en zijn strengen knoflook en gebroken borden aan de muur een speelse verwijzing naar het Griekse bijgeloof van (on)geluk.

Foodhallen Rotterdam

De Foodhallen Rotterdam bevindt zich in het monumentale pakhuis Pakhuismeesteren, op één van de mooiste en spannendste plekken van de stad. Het gebouw werd vanaf 1818 gebruikt om exotische ingrediënten uit verre landen in op te slaan. Nu is het een geliefde verzamelplek voor lekker eten en drinken van over de hele wereld, met gerechten uit vijftien verschillende keukens. In het industriële gebouw zijn de rauwe randjes van het oude pakhuis behouden, zoals hoge onafgewerkte plafonds en betonen pilaren. Net als de zeelieden die in de vorige eeuw het gebied bevolkten, eet je in de Foodhallen gezellig samen aan comfortabele, houten tafels. Het centrale punt is de bar in het midden van de hal, met onder andere ambachtelijke en lokale bieren en internationale wijnklassiekers.

Reageer op dit artikel