nieuws

Meneba: voldoende bruikbare maaltarwe

Marktberichten 605

Er is voldoende bruikbare maaltarwe beschikbaar. Dat meldt Meneba in het oogstbericht van 13 augustus.

Meneba: voldoende bruikbare maaltarwe
Foto: Meneba

De tarwe-oogst is in de voor Meneba belangrijke gebieden Frankrijk, Benelux en Duitsland grotendeels afgerond.

Biskwietarwe

Er is volgens Meneba voldoende bruikbare maaltarwe beschikbaar. De oogst in Engeland waar onder meer biskwietarwe vandaan komt moet nog wel grotendeels geoogst worden.

Korrelgrootte

De zomer heeft wel zijn sporen achtergelaten in sommige gebieden. Waar er sprake is geweest van droogte, is ook meer variatie (in korrelgrootte en eiwitgehalte) ontstaan. Ook zijn er soms extreem lage vochtgehaltes (<10%). Mede door de droge weersomstandigheden ziet deze oogst er op het gebied van schimmeltoxinen gunstig uit.

Eiwitgehalte

Het eiwitgehalte van de tarwe valt gemiddeld iets lager uit (0-0.5%). Waar nodig zal hierop zal bij het melangeren worden bijgestuurd. Tot nu toe ziet Meneba een iets lagere wateropname (ca 0.5%). Dat effect zal in de praktijk geleidelijk doorkomen. De Valgetallen zijn tot op heden hoger dan vorig jaar (nu ca 360 sec.), indien nodig zal Meneba dat met een moutaanpassing kunnen corrigeren. De berichten zijn verder dat de rogge met goede valgetallen van het land gekomen is. De rogge is daarom geschikt om er ontbijtkoek van te kunnen maken.

Bron: Oogstbericht Meneba

Zie ook: Meneba en Beko brengen opnieuw Oogstbrood

Reageer op dit artikel