nieuws

Royal Steensma wijkt voor droogproces uit naar Duitsland

Marktberichten 1172

Royal Steensma wijkt voor droogproces uit naar Duitsland
De hal die totaal is verwoest, Foto's: Royal Steensma

Royal Steensma wijkt voor het drogen van geconfijte vruchten uit naar twee partijen in Duitsland. Hiermee worden de gevolgen van de brand opgevangen, waarmee de drooghal in Franeker in de as werd gelegd.

Royal Steensma is specialist en marktleider in het drogen van gekonfijte vruchten. De drogerijen waarnaar de bakkerijgrondstoffenproducent uitwijkt in Duitsland hebben de productiecapaciteit en -tijd beschikbaar om meteen aan de slag te gaan. Dat gebeurt met de kwaliteit die de klanten van Royal Steensma gewend zijn.

Speciaal droogproces

Een beperkt deel van de vruchten die Royal Steensma konfijt – bessen, kersen, schillen van sinaasappel en citroen – ondergaat een droogproces via verschillende technieken. Dat is nodig om het product geschikt te maken voor verwerking in koekjes, muesli, chocoladerepen of granola.

Normaal gesproken vindt dit proces plaats in Franeker, maar door de brand twee weken geleden die de drooghal in de as legde, moest het bedrijf op zoek naar een alternatief. De producent van bakkerijgrondstoffen werkte al eerder tot grote tevredenheid met de Duitsers samen. Klanten ondervinden hierdoor geen hinder van de brand die in Franeker woedde.

Oorzaak onbekend

Over de oorzaak van de brand tasten experts nog steeds in het duister. Brandstichting wordt uitgesloten. Gedacht wordt aan een technische grondslag. Het is echter maar de vraag of verder onderzoek antwoord op deze vraag oplevert: de brand was zó hevig dat er weinig mogelijk bewijsmateriaal resteert. Ondertussen zijn de eerste schetsen voor nieuwbouw in de maak.

Geraakt door saamhorigheid

Algemeen directeur Rimmert de Jong vertelt dat hij diep is geraakt door de saamhorigheid die hij binnen het bedrijf treft om samen de schouders eronder te zetten. ‘Het feit dat we al zó snel een droogoplossing hebben gevonden, is daar een voorbeeld van. Het maakt me nog trotser op de medewerkers, dan ik al was.’

Hij roemt verder de vele steunbetuigingen  die hij na de brand binnenkreeg, tot op de dag van vandaag. ‘Het geeft je een warm gevoel als er zoveel mensen met je meeleven. Daar zijn we iedereen erg dankbaar voor. Het geeft ons de moed om voortvarend te werken aan de wederopbouw.’

Lees ook: Brand Royal Steensma treft één hal – levering niet in gevaar

Reageer op dit artikel