nieuws

Cacaobonen mengen door middel van zwaartekracht

Marktberichten

Cacaobonen mengen door middel van zwaartekracht
Lindor

Kwaliteit van chocolade is belangrijk voor de consument. Lindor is van mening dat er daarom cacaopoeders en eventueel ook de bonen met andere batches of andere producten gemengd moet kunnen worden zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit, textuur en smaak. Om dit te verwezenlijken maken de mixers van Lindor met name gebruik van de zwaartekracht.

Vaste schoepen in een ronddraaiende trommel nemen de cacaobonen mee, zodat de zwaartekracht het werk doet om het product te mengen. Er worden verder geen krachten op de poederdeeltjes of bonen uitgeoefend. Er ontstaat dus geen (wrijvings-)hitte, de poederdeeltjes en bonen blijven heel, worden niet vervormd en oliën en vetten worden niet uitgedreven.

Omdat de zwaartekracht het meeste werk doet, gebruikt de mixer weinig elektriciteit, minder dan 1 kW bij een batch van 500 kg. De werking van deze mengers brengt nog meer voordelen met zich mee: een korte mengtijd, snelle en eenvoudige reiniging en geen ontmenging.

Desinfecteren met stoom

Een optie op deze mengers die voor de cacao verwerkende industrie interessant is, betreft de injectie van droge stoom tijdens het mengen. De cacaopoeders en -bonen worden dan tijdens het mengen verhit, waardoor bacteriën zoals salmonella het proces niet overleven.

Reageer op dit artikel