nieuws

VAIJ reageert op kritiek Verstappen

Marktberichten 22

Jacques Vos, Interimvoorzitter-Secretaris van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ) reageert op de uitspraken van Frans Verstappen van Gelato Di Casa. Hij uitte onlangs in Snackkoerier felle kritiek op VAIJ. ‘Verstappen maakt met zijn ongenuanceerde uitlating over pottendraaiers veel goedwillende ijsbereiders onterecht te schande.’

VAIJ reageert op kritiek Verstappen

Verstappen meldde dat de term ambachtelijk ijs vaak wordt misbruikt. ‘Het merendeel van de leden maakt zelf geen vers ambachtelijk ijs. Het zijn pottendraaiers. Ze kopen de mix in de fabriek of verkopen kant-en-klaar ijs’, aldus de ijssalonhouder in Montfort.

‘Alleen ijsbereiders toelaten’

Verstappen kreeg bijval van vakgenoot Edo Engelkes van Vonk’s Automatiek in Winschoten. ‘Iedere ijsverkoper kan lid worden van de VAIJ.’ Engelkes pleit er daarom voor dat alleen ijsbereiders worden toegelaten. ‘IJsverkopers behoren tot een andere groep. Ze hebben bijvoorbeeld geen eigen receptuur. Er moet een selectie worden toegepast.’

‘De naam ambachtelijk ijs wordt misbruikt’

Jacques Vos, Interimvoorzitter-Secretaris VAIJ / Manager IJscentrum reageert op de kritiek. ‘Verstappen heeft gelijk als hij zegt dat de naam Ambachtelijk IJs wordt misbruikt, maar zeker niet door de Ambachtelijk IJsbereiders in Nederland. Helaas wel door de industrie. Hoe jammer ook, de term ‘Ambachtelijk ijs’ is geen beschermde naam. Je komt het in iedere de supermarkt tegen. Daar staan vrieskasten vol met ‘Ambachtelijk ijs’, waar helemaal niets ambachtelijks aan is.’

Ambachtelijk ijs = dagvers product

‘De naam ‘Ambachtelijk IJs’ staat wat de VAIJ betreft voor een dagvers product dat door de ijsbereider zelf wordt bereid of bij een ambachtelijke ijsbereider wordt ingekocht. Het zegt echter niets over de kwaliteit. Je hebt heel goede ambachtelijke ijsbereiders en minder goede.’

IJsbereiders onterecht te schande gemaakt

‘Frans Verstappen maakt met zijn ongenuanceerde uitlating over pottendraaiers veel goedwillende ijsbereiders onterecht te schande. Vakmanschap kent altijd verschillende niveau’s van vakbekwaamheid. Dat kom je in elk ambachtelijk beroep tegen en dat geldt ook voor ijsbereiders. De ene ijsbereider maakt zijn recepten helemaal zelf en de ander wordt hierbij in meer of mindere mate geholpen door zijn leverancier.’

‘Frans Verstappen beweert dat de meeste leden van de VAIJ geen ambachtelijk ijsbereider zijn. Ik vraag me af waarop hij dat baseert? Het is een lose kreet die nergens op slaat. Ik begrijp zijn frustratie als het gaat om misbruik van de naam Ambachtelijk, maar om zijn collega’s, die het misschien net iets anders doen dan hij ‘pottendraaiers’ te noemen en over een kam te scheren vind ik zeer onterecht.’

Reageer op dit artikel