artikel

Eigenaar Bak Speciaal over overname: ‘Geen concessies doen in kwaliteit en specialisme’

Marktberichten

Eigenaar Bak Speciaal over overname: ‘Geen concessies doen in kwaliteit en specialisme’
Karel van Bennekom (links), eigenaar van Bak Speciaal, en Alfred Bruin (holding directeur Royal Steensma) in het magazijn van Bak Speciaal in Nijkerk.

Bak Speciaal werd vorige maand overgenomen door Royal Steensma. Beide partijen zijn zeer verheugd over de overname. ‘Met onze gezamenlijke kennis, kunde en bevlogenheid kunnen we de bakker vooruit helpen’, vat Alfred Bruin, holding directeur van Royal Steensma, de overname samen.

‘Het is nog een beetje wennen’, bekent Ton Deegenaars, baktechnisch adviseur bij Bak Speciaal, een paar dagen na het bekend worden van de overname door Royal Steensma. ‘Ergens in je achterhoofd houd je rekening met een overname, omdat we weten dat Karel (van Bennekom, eigenaar van Bak Speciaal – red.) geen opvolging heeft. Nu blijkt dat Royal Steensma de overnemende partij is, ben ik daar persoonlijk erg blij mee. Ik merk bij hen dezelfde bevlogenheid en passie voor de bakkerijbranche en voor brood, als die wij ook hebben. En dat is mooi. Wij zien al een tijdje dat Royal Steensma volop in beweging is, ambitie heeft en dat ook laat zien. Ze stralen teamgeest en eensgezindheid uit. Het is fijn om daar nu ook onderdeel van uit te mogen maken. Al moeten we natuurlijk nog even goed ‘landen’.’ Volgens Deegenaars is de timing ook juist. ‘De markt verandert, en wij moeten daarin mee. Met een krachtige partij als Royal Steensma kan dat.’

Goede match

Karel van Bennekom, eigenaar van Bak Speciaal, geeft tekst en uitleg over het onderscheidend vermogen van de melanges van zijn bedrijf.

Ton’s salescollega’s Hans Blom, Ad Joosten en Ben Pelster laten zich in soortgelijke bewoordingen uit. Hoewel het nieuws van de overname nog kakelvers is, zien ze de plus van het samengaan van beide bedrijven volop zitten. ‘Van klanten die van de overname horen, krijgen we veel positieve berichtjes’, wijst Pelster naar zijn telefoon. ‘Ik heb zelfs de eerste aanvraag al voor een partij amandelspijs’, grapt Deegenaars, verwijzend naar één van de productgroepen waar Royal Steensma erg sterk in is. ‘We zien op beurzen hoe Royal Steensma zich profileert: dat doen ze heel goed’, vult Joosten aan. ‘We hebben dezelfde mentaliteit: hard werken, zij aan zij met de bakker en met beide beentjes op de grond’, vindt Pelster. De mannen spreken dan ook van een goede, logische match.

Het is de eerste keer dat het team uit Nijkerk kennismaakt met een delegatie van Royal Steensma, bestaande uit directie, sales, marketing en r&d. Een aantal mensen van Bak Speciaal en Royal Steensma kent elkaar al goed – de sector is klein, zodat het ijs snel is gebroken en de eerste ervaringen al voorzichtig worden gedeeld aan de koffietafel. Karel van Bennekom en Alfred Bruin zien het tafereel glimlachend aan. Maandenlang hebben ze gewerkt aan de overname, die vrijdag 15 februari werd bekrachtigd met een handtekening bij de notaris.

Pensioen

‘Eigenlijk was ik nog helemaal niet bezig met afscheid nemen’, bekent Van Bennekom. ‘Sterker nog: we maakten allerlei plannen richting 2030. Nieuwe concepten, certificeringen en een plan van aanpak voor verdere groei van het bedrijf.’ Een goed gesprek met Bruin zette hem aan het denken. ‘Ik heb geen opvolging, ben bijna pensioengerechtigd, gezond en zou graag meer privétijd met mijn vrouw en gezin willen doorbrengen. Deze overname maakt dat mogelijk. Royal Steensma is een positieve, betrouwbare partner gebleken. Zowel zakelijk, als op personeelsvlak. Bovendien streven ze dezelfde doelen na als wij: toekomstgericht opereren, onderscheidende bakkerijgrondstoffen produceren en door het delen van kennis en kunde bakkers en andere afnemers het verschil laten maken en consumenten laten genieten.’

Verschil maken

‘Wij willen voor ambachtelijke bakkers een portfoliospeler zijn: een generalist waar je in de volle breedte de juiste hoogwaardige grondstoffen kunt kopen voor brood en banket’, gaat Alfred Bruin in op de overname. ‘Voor de industrie zijn we ook specialist, met een smaller assortiment. Ons streven is ‘best of class’ te zijn. Met het assortiment van Bak Speciaal kunnen we die ambitie op broodvlak nóg beter invullen. Ons assortiment Damco-mixen voor kleinbrood en gevuld brood, gecombineerd met de melanges van Bak Speciaal voor desembroden, biologische broden en broden op basis van oergranen, sluiten naadloos aan. Voeg daar het specialisme van de baktechnisch adviseurs en ontwikkelaars van Bak Speciaal en Royal Steensma aan toe, dan hebben we alle ingrediënten in handen om bakkers te helpen het verschil te maken.’

Meester Boulanger Hiljo Hillebrand van Royal Steensma kan niet wachten om met de Bio Desemcultuur van Bak Speciaal aan de slag te gaan.

Bak Speciaal beleverd zo’n duizend bakkers in Nederland met melanges op basis van pure oergranen: spelt en emmer. Deze granen worden geteeld en op specificatie van Bak Speciaal gemalen en gemelangeerd in Zuid-Duitsland. ‘Deze oergranen worden niet versneden met reguliere tarwe, zoals we om ons heen helaas heel vaak zien gebeuren’, benadrukt Van Bennekom. ‘Wij gaan voor puur en authentiek zodat we de bakker maximaal onderscheidend vermogen bieden.’ Ook heeft de firma uit Nijkerk een unieke biologische desemcultuur, die in eigen productie wordt gecultiveerd. ‘Onze Bio Desemcultuur heeft geweldige smaakeigenschappen. Bakkers kunnen daar lékker en gezond brood van bakken en daar een bijbehorende prijs voor vragen. Deze desemcultuur is vaak gekopieerd door anderen, maar nooit geëvenaard!’

Desemfreak

Meester Boulanger Hiljo Hillebrand, technical support manager bij Royal Steensma, onderschrijft het onderscheidend vermogen van de Bio Desemcultuur. ‘Ik ben een echte desemfreak en kan dan ook niet wachten met de desem van Bak Speciaal aan de slag te gaan’, wrijft hij zich glunderend in de handen. ‘Thuis heb ik de nodige culturen in de koelkast staan, maar die halen het niet bij deze desemvariant.’ Hillebrand denkt door de combinatie van de Damco- en Bak Speciaal-broodgrondstoffen er topbroden zijn te bakken: zowel reguliere als speciale soorten. ‘We hebben nu alles in huis om bakkers een compleet, onderscheidend broodassortiment te bieden.’

‘Ik ben een echte desemfreak en kan dan ook niet wachten met de desem van Bak Speciaal aan de slag te gaan’

Ook sales managers Evert-Jan van Egteren (ambacht, mkb, foodservice) en Eric van den Hul (industrie, retail, export) van Royal Steensma zijn uitermate in hun nopjes met Bak Speciaal. ‘Een uniek assortiment van hoog niveau: geen me too of het zoveelste bvm voor busbrood. Je proeft hier echte passie voor brood. Die bevlogenheid hebben wij ook. Ik voorzie dan ook een unieke samensmelting, waarbij we twee salesteams gaan creëren: eentje voor brood en eentje voor banket.’ Van den Hul denkt dat het een kwestie van tijd is voordat de eerste broden, gemaakt van de melanges van Royal Steensma/Bak Speciaal in de markt zijn te vinden. ‘Met zoveel kennis en kunde in huis gaan we die slag nu écht maken. Eerst in Nederland, en later mogelijk ook in het buitenland.’

Een nieuwe ontwikkeling uit de koker van Bak Speciaal: kleinbrood op basis van Emmer Oerkoren.

Erfgoed bewaren

Karel van Bennekom blijft dit jaar nog aan als directeur van Bak Speciaal. Eind dit jaar neemt hij afscheid en dan sluit de locatie Bak Speciaal in Nijkerk. Alle (bedrijfs)activiteiten verhuizen naar de vestiging van Royal Steensma in Vlaardingen. ‘Ik ben dankbaar voor wat we hebben bereikt, en hoop dat het erfgoed van Bak Speciaal bewaard blijft. Namelijk geen concessies doen in kwaliteit en specialisme. Houd je grondstoffen puur en transparant: dan bied je de bakker onderscheid. Dat is het fundament waarop Bak Speciaal in 2001 is opgericht.’ Alfred Bruin belooft Van Bennekom dat te zullen waarborgen. ‘Bak Speciaal wordt als merknaam voor grondstoffen voor broden geborgd in onze organisatie. En we geven het de zorg en aandacht die het verdient.’

Reageer op dit artikel