video

Het Heemskerkse Ezelsoor is paradepaardje van Bakkerij Wim Koelman

Het recept 4349

Het Heemskerkse Ezelsoor is paradepaardje van Bakkerij Wim Koelman

Je gelooft je oren bijna niet als je hoort hoe Sjon Koelman van zijn gebakje het Heemskerkse Ezelsoor een succesnummer heeft gemaakt. Volgens de eigenaar van Wim Koelman Brood-Banket-Bonbons in Heemskerk is zijn specialiteit ‘uit een stommiteit geboren’. Het recept voor het gebakje van aardbeienbavarois met amandelmarsepein is simpel, maar groeide uit tot een klantentrekker. ‘Den Bosch heeft de Bossche bol, wij hebben het Heemskerkse Ezelsoor.’

Om acht uur ’s ochtends staan de eerste klanten al in de winkel van Wim Koelman Brood-Banket- Bonbons in het centrum van het Noord-Hollandse Heemskerk. ‘Ze komen Ezelsoren halen als ze jarig zijn en om deze te trakteren op hun werk’, vertelt Sjon Koelman (44), die als lid van de tweede generatie de Heemskerkse bakkerij runt sinds 1998. Zijn vorig jaar overleden vader Wim was in 1983 de grondlegger. Hij startte toen met de verkoop en het bezorgen van banket en brood. Zoon Sjon bouwde de onderneming verder uit tot een ambachtelijke banket- en broodbakkerij met bonbonmakerij.

Klanten die in de winkel voor de rijkelijk gevulde toonbank staan, zien door de glazen wand hoe de bakkers in de weer zijn. Zes dagen per week maken deze vakmensen gebakjes in allerlei soorten en maten, waaronder het paradepaardje: Het Heemskerkse Ezelsoor. Dit is een gebakje met een biscuitbodem, daarop is aardbeienbavarois als vulling gespoten en deze is omhuld met amandelmarsepein. De vorm doet denken aan een ezelsoor.

Deze gebakjes vinden gretig aftrek. ‘We maken ze bijna dagelijks in charges van 126, zo’n negen ovenplaten vol. Je kunt ze maximaal vijf dagen bewaren, maar we verkopen ze sneller.’ Naast de ‘normale’ variant die €2,35 kost, is er een mini-uitvoering. Dit zijn acht petitfours in een speciaal doosje voor €9,95.

Lees de volledige reportage en het recept in Bakkerswereld 5 die 18 mei is verschenen. Nog geen abonnee, vraag dan snel een voordeelabonnement aan. 

Video

Reageer op dit artikel