nieuws

Stap voor stap: Moskovische tulband van Patisserie Holtkamp

Het recept

Speciaal voor Bakkerswereld trekt Cees Holtkamp van de Amsterdamse Patisserie Holtkamp zijn bakkersbuis weer aan. Hij gaat aan de slag met Moskovisch beslag dat in de banketbakkerij wel een ‘vergeten recept’ mag worden genoemd. Zo niet bij Holtkamp. Daar staat het rond Kerstmis steevast op de kaart. Remco van Beek staat Cees Holtkamp bij; voor de verwerking van het beslag zijn twee man nodig.

Stap voor stap: Moskovische tulband van Patisserie Holtkamp
Banketbakker Cees Holtkamp - hier aan de slag met Moskovische tulband, geeft leiding aan de jury. Foto: Roel Dijkstra

Duidelijk is de herkomst van de Moskovische tulband niet; Moskou werd vroeger Moskovi genoemd. Is de Moskovische tulband daarmee een van oorsprong Russisch recept, vervolmaakt in Frankrijk in de napoleontische tijd? ‘Wie zal het zeggen?’, lacht Cees Holtkamp, grondlegger van de befaamde Patisserie Holtkamp aan de Vijzelgracht in Amsterdam. Voor Bakkerswereld filmde Roel Dijkstra stap voor stap hoe de Moskovische tulband wordt gemaakt.

Reageer op dit artikel