artikel

Gevulde Bunnikse Heertjes

Het recept

Gevulde Bunnikse Heertjes

Halverwege de jaren tachtig sloot Bakkerij Van de Belt de Kruijff op de Achterdijk in Bunnik haar deuren. De bakkers raakten op leeftijd. Toen Vroeg in Bunnik medio 2010 aan de Achterdijk weer een bakkerij begon, vonden de bakkers dat zo prachtig dat ze hun recept van gevulde Bunnikse Heertjes overdroegen.

Bakkerij Vroeg ligt in het gehucht Vechten dat onderdeel is van de gemeente Bunnik, onder de rook van terecht. In de jaren vijftig ging Bakkerij Van de Belt de Kruijff hier, op de Achterdijk, van start. De bakkers maakten er voornamelijk brood en bezorgden dit dan huis aan huis. Het bedrijf stond verder bekend om zijn gevulde Bunnikse Heertjes. Halverwege de jaren tachtig sloot Bakkerij Van de Belt de Kruijff haar deuren. Vroeg werd geopend in 2010. ‘Tijdens onze eerste boerenmarkt in 2011 werd het recept van de gevulde Bunnikse Heertjes overgedragen door de senior-bakkers van Van de Belt de Kruijff aan het bakkersteam van Vroeg’, vertelt chef-bakkerij Mike Onasse. ‘De senior-bakkers vonden het geweldig dat er weer gebakken wordt op de Achterdijk.’ Tot op heden bakt Vroeg de gevulde Bunnikse Heertjes volgens het recept van Van de Belt de Kruijff. ‘De smaak van Vroeg-er.’

Recept

800 gram basterdsuiker
1000 gram boter
3 stuks eieren
20 gram citroenrasp
600 gram patentbloem
600 gram Zeeuws
30 gram zout
50 gram boter
2 gram koolzuur
5 gram kaneel

Uitrollen onderplak op 5,5 mm
Uitrollen bovenplak op 5 mm

Spijs aanmaken

2500 gram grove amandelspijs
75 gram citroenrasp
3 stuks eieren
20 gram boter
275 gram water

Werkwijze

Deeg zetten zoals een zetdeeg en laten opstijven in de koelkast. Spijs minimaal een dag van tevoren
aanmaken. Onderplak van de Heertjes uitrollen op 5,5 mm en uitsteken ter grootte van de ring en de ring eromheen laten staan. Amandelspijs spuiten in de ring, deze vullen tot aan de bovenkant van de ring. Bovenplak van de Heertjes uitrollen op 5 mm en uitsteken ter grootte van de ring. Strijken met ei, een halve amandel erop leggen, nogmaals strijken. Bakken op 200 graden in 15 tot 18 minuten, schuif open.

Reageer op dit artikel