artikel

Groninger sucadekoek van Knol’s koek

Het recept

Groninger sucadekoek van Knol’s koek

Knol’s Koek heeft al sinds 1923 de Groninger sucadekoek in het assortiment. Edwin Knol wil het algemene recept wel delen, maar het specifieke familierecept dat hij zelf gebruikt blijft geheim. Sinds 1982 werkt Edwin in de bakkerij en maakt hij op dezelfde ambachtelijke manier koek als zijn opa, met als enige verandering dat massee vervangen is door dextrose en blanke stroop.

Gronddeeg

100 kilo roggebloem
10 kilo oude koek
40 liter water
80 kilo koekzoet (of 15 kilo glucosestroop,25 kilo dextrose en 24 kilo invertpasta)

Koekdeeg

15 kilo gronddeeg
2 kilo invertpasta
90 gram koekkruiden
1 kilo Nibs p40
90 gram rijsmiddel koolzuur
20 kilo koekdeeg
1,5 kilo sucade door koekdeeg draaien.
Koeken van 740 gram afwegen,
aanleggen met 100 gram sucade.

Werkwijze

Maak een gronddeeg dat bestaat uit een kooksel van water, oude koek, invertpasta, dextrose en blanke stroop. Kook dit mengsel samengevoegd met roggebloem en laat het 24 uur staan. Vervolgens het gronddeeg kneden en mengen met invertpasta, rijsmiddel en sucade. Goed homogeen draaien, het deeg een temperatuur hebben van ongeveer 65 graden. Na het afwegen worden de koeken gevormd en aangelegd in de sucade. Na het rollen van de koek voor de juiste lengte wordt één zijkant ingesmeerd met een plantaardige olie (lossingmiddel) en worden de koeken tegen elkaar aan op een bakplaat gelegd van 170 cm bij 24 cm.

Begin altijd met een stukje deeg aan de zijkanten (kantkoek). Er komen 20 koeken op een bakplaat van 700 gram, gevuld met 14% sucade. Afbakken Baktemperatuur: 170/180ºC. Baktijd: 80 minuten. Na het bakken de koeken laten afkoelen op de bakplaat. Koeken omgooien op een plaat en losbreken.

Kostprijs per stuk: €2,20

Reageer op dit artikel