artikel

Oliebollenrecept van Koopmans Meel

Het recept

Ambachtelijke bakkers lopen warm voor het oliebolbakken. Dat bleek bij de bakdemonstraties van Koopmans Meel, V-Technology en Natura. Grondstoffen, machines en frituurolie moeten voor een goede oliebol in balans zijn en op elkaar afgestemd. Bekijk hieronder een oliebollenrecept van Koopmans Meel.

Oliebollenrecept van Koopmans Meel

Recept
100% Super Patent Kristal
4% melkpoeder
2% kristalsuiker
1% citroenrasp
5% gist
5% boter
2% zout
5% ei
94% water

Bereiding
Voor een goed gecontroleerd oliebolproces is een beslagtemperatuur van 27ºC aan te bevelen. Basis voor de juiste watertemperatuur: tweemaal de gewenste beslagtemperatuur min de bloemtemperatuur, plus één is de watertemperatuur. Bus bij een bloemtemperatuur van 20ºC wordt de rekensom: 2×27ºC=54ºC, min 20ºC (de bloemtemperatuur) plus 1ºC=25ºC.

De draaitijd: voor gevulde oliebollen geldt een draaitijd van 3 minuten langzaam mengen in de planeetmenger en circa 4,5 minuut op half vermogen. Voor ongevulde oliebollen: 3 minuten langzaam en 3 minuten op half vermogen.

Maak de beslagen niet te groot: anders ontstaan kop/staarteffecten van de oliebol. Na het draaien het beslag 25 minuten in de rijskast lzetten. De beslagen moet niet afkoelen. Anders ontstaan harde delen in de kruim en vlekken op de korst.

Verantwoord frituren in een olie van 175ºC. Bak de oliebollen ongeveer 1 minuut per 10 gram, dus een bol van 70 gram bakt zo’n 7 minuten. Na het bakken de oliebollen goed laten uitwasemen.

Reageer op dit artikel