artikel

Voorthuizer Bol

Het recept

Voorthuizer Bol

In het toeristenseizoen vragen klanten vaak naar iets specifieks van de plaats. Jaren geleden kwam Simon Klok daardoor op het idee om een goed houdbaar product te maken, dat lekker fris smaakt in de zomer: de Voorthuizer Bol.

De Voorthuizer Bol is gevuld met krent en appel. Het bleek een schot in de roos, de Voorthuizer Bol is een blijvertje in het assortiment geworden bij De Soete Suikerbol in de woonplaats waaraan het product zijn naam ontleent.

In een eerder stadium werd de Voorthuizer Bol overigens ook gemaakt met banketbakkersroom, maar de variant met appel vond meer aftrek.

 

Recept

Voor 50 stuks gaat u uit van de onderstaande receptuur en werkwijze.

 

Ingrediënten

10 kilo bloem

160 gram zout

3 kilo stollenpoeder

1,5 kilo vloeibare gist

5,5 liter water

11 kilo gewelde krenten

10 kilo verse appelblokjes

100 gram kaneel

Gebrand amandelschaafsel

Abrikozengelei

 

Werkwijze

Draai van de bloem, water gist en zout  en stollenpoeder een deeg: 6 minuten langzaam en 6 minuten snel. Daarna de krenten  erdoor draaien.

Vervolgens deegstukjes afwegen van 300 gram. Laat deze een half uur rijzen (op de werkbank). Vervolgens 1 deegstukje platslaan en in een aluminium schaal of papieren schaal van 19 cm doorsnee leggen.

Appelblokjes mengen met de kaneel en 200 gram appels. Leg dit op de deegstukjes, daarna het volgende deegstukje er bovenop leggen en aandrukken.

 

Narijs: ongeveer 45 minuten.

Bakken op 230 graden gedurende 30 minuten. Oven terug laten gaan naar 180 graden.

Na het bakken koelen en glaceren met abrikozengelei en doorhalen door gebrand amandelschaafsel.

Reageer op dit artikel