artikel

Ludieke taarten

Het recept

Ludieke taarten

Bakker Romano Groffen uit Bergen op Zoom heeft vier ludieke taarten in zijn assortiment die je kunt omschrijven als ‘niet standaard’. De taarten vallen op, mensen praten er onderling over en zo levert het goede reclame op.

Bakker Romano Groffen uit Bergen op Zoom heeft vier ludieke taarten in zijn assortiment die je kunt omschrijven als ‘niet standaard’. De taarten vallen op, mensen praten er onderling over en zo levert het goede reclame op.

Adoptietaart
Veel ouders van geadopteerde kinderen maken er natuurlijk een speciale dag van wanneer hun kind in huis is gekomen. De hoogste tijd dat wij daar eens een taart voor maken. Deze Yin-Yan taart is perfect in balans.

Scheidingstaart
De tekst die hierbij in de winkel staat luidt: ‘De laatste trend uit Amerika krijgt nu ook voet aan de grond in Nederland: De scheidingsparty!’ In een tijd waar scheiden ‘gewoon’ is geworden is er meestal één partner die de situatie aangrijpt voor een nieuwe start en bijbehorend feestje. De Scheidingstaart. Natuurlijk gevuld met advocaat.
Bakkie Troost Taart
De tekst die hierbij in de winkel staat luidt: ‘Denk aan uw medemens!’ is de slogan die het beste bij dit taartje past. Neem deze heerlijke koffie/mokka lekkernij mee als u eens langs gaat bij iemand die wel wat steun kan gebruiken. En het is weer eens wat anders dan een bosje bloemen.

Huisdier jarig?
Een huisdier jarig? Waarom op die dag geen taart eten? De tekst die hierbij in de winkel staat luidt: ‘Waarom zou u uw huisdier verwennen als ware het uw eigen kind maar op de verjaardag van uw huisdier geen taart eten?’ Kijk dat vonden wij nu ook vreemd. Daarom nu: de huisdiertaart. Smakelijk voor baasje én huisdier.

Easy painter
Een nieuw schildersattribuut als handig hulpmiddel met een aantal mogelijkheden. Snel een dunne en gelijkmatige hoeveelheid water, eiwit of eistrijksel aanbrengen op bladerdeegplakken. Handig voor het egaal strijken van de bovenzijde van pasteitjes waarbij de snijkanten niet geraakt worden en zodoende het feuilleteren niet belemmert.
Easy painter voor chocolade
Zo ook bijzonder geschikt om allerlei soorten chocoladedecoraties aan te brengen op dik plastic en vervolgens met een andere kleur chocolade te bestrijken. Of op of langs taarten aan te brengen, ook met mokka-extract afgeslapt met alcohol en suikerstroop zijn aardige effecten te verkrijgen.
(Aan mokka-extract eerst suikerstroop toevoegen en dan pas de alcohol om een klonterend mengsel te voorkomen).
Aroma sproeien
Een decoratieve spuitflacon die met een pompende beweging op druk gezet kan worden, is prima te gebruiken om een prachtig aroma op uw producten aan te brengen. Bijvoorbeeld Schelvispekel op cake, een vleugje kaneelesprit over geabrikoteerde appelcarrées en maakt u marsepeinrozen, gebruik dan de likeur ‘Roosjes zonder Doornen’ eens, dan zien ze er niet alleen lekker uit, maar smaken ze ook nog eens heerlijk.
Bladerdeeg
Smelt altijd de te gebruiken boter tot maximaal 30ºC die in het deeg meegedraaid wordt.
Collegiale tips van Noël Maenhaut (proefbakker bij Paniflower).

Kunststof hamer
Kunststof hamer voor het lossen van chocolade uit vormen. Lichte tikken met speciale kunststof hamer voorkomt beschadiging van de vormen.
Spekkies of spekrolletjes
Spekjes door de chocolade halen en op eigen manier afwerken. Leuk en lekker voor kinderen, ook leuk te gebruiken voor kinderworkshops en verjaardagsfeestjes in de bakkerij.
Parfumfles Berburry (merk)
Leuk voor moeders. Vormen mouleren en vullen met bijvoorbeeld truffelkogeltjes. Beplakken met chocoprint Berburry (van Jeroen van der Graaf).
Diverse plasticvormen
Alle mogelijke verpakkingen te gebruiken voor chocoladefiguren en overige chocoladeproducten zoals kop en schotel, huisjes, hartjes, dierfiguren in plaats van dure chocoladevormen. Te verkrijgen bij Beekwilder (Amsterdam). Ze lossen goed, zijn goedkoop maar gaan wel eerder stuk.
Tips van Robert Willemsen, chocolatier uit Zandvoort.

Appelchips
Zeer dunne appelschijfjes snijden met de snijmachine. Op bakpapier aanbrengen en bestrooien met poedersuiker. (Sucrea Florentinermix is lekkerder en geeft een mooiere glanslaag). Drogen in een oven van 120ºC gedurende circa 60 minuten en regelmatig omkeren. Droog bewaren.
Gekonfijte appel
25       kleine appeltjes
600     gram     suiker
400     gram     boter
10       gram     speculaaskruiden
Appels schillen en klokhuis verwijderen.
Karamel maken van de suiker, boter en kruiden.
Deze in een flexipanmat (1268) gieten en de appels hierin plaatsen.
Konfijten in een oven van 150ºC gedurende circa 120 minuten.
Koelen en in de koelkast bewaren voor een betere lossing.
Chocoladedecoratie met behangpapier
Hiervoor behangpapier scannen en op sheets (laten) printen. Instrijken met getempereerde witte chocolade en net voor het stollen eventueel op maat snijden. Door 10 procent vet toe te voegen aan de witte chocolade is deze eenvoudiger te verwerken en wordt hij niet zo hard.
Spiegel met bladgoud
Net even anders. Rob van der Maas voegt aan zijn blanke neutrale gelei bladgoud toe om onder andere bavaroistaarten na het vriezen te spiegelen. Voor de gelei gebruikt hij 500 gram Sucrea SoftGel Neutraal en 50 gram water.
Deze tips zijn afkomstig van Rob van der Maas van Unifine.

Kwarksoesgebakjes
Niet erin, maar vulling op de soes aanbrengen (indrukken).
Spaart tijd en net even wat anders voor de klant.
Tip van Wilco den Otter uit Rotterdam en zijn chef toppatissier Charl Odijk.

 

Reageer op dit artikel