fotoreportage

Rondje Bakeplus in beeld: coolbaking, herfstbollen en halve meters cake

Foto & Video

Rondje Bakeplus in beeld: coolbaking, herfstbollen en halve meters cake
Inspiratie opdoen voor thuis bij Dossche Mills Meneba. Foto's: Herbert Wiggerman

Ruim driehonderd ondernemers in de bakkerijsector snoven half september nieuwe inspiratie op tijdens het Open Huis van Bakeplus in Haaften. De verzamelleverancier en marketing-sparringpartner voor de bakker koos dit jaar voor de locatie Haaften om ook het magazijn en de kantoren bij de rondleidingen die werden gegeven, te trekken. Een rondje Bakeplus en toeleveranciers in beeld.

De trends voor dit najaar zitten hem in eenvoud voor de bakker en een gevarieerd en luxe assortiment voor de consument. Want de consument wil graag luxe en overdadig voor de dag komen tijdens de feestdagen en op gezellige momenten met vrienden en familie, zo bleek bij het Open Huis van Bakeplus op 16 september 2019. Gedecoreerd brood, Cake to Go, aangeklede tulbanden, breek-brioches, De zak van Sint-gebakjes: alle haken in op seizoensthema’s en bieden nieuwe verkoopmogelijkheden. Rationeel te maken, mooi te verpakken en tegen een aantrekkelijke verkoopprijs aan te bieden.

Coolbaking

Ook baktechnisch liet Bakeplus nieuwe mogelijkheden zien aan de bakker, waardoor deze in plaats van ’s nachts heel makkelijke overdag kan gaan bakken. Een thema dat  momenteel actueel is in de sector, zeker nu het onderwerp personeelstekort nadrukkelijk op tafel ligt. Met Coolbaking wordt het deeg via de koeling verwerkt. Een half uur voordat het brood of de broodjes, voornamelijk desem, nodig is, haalt de bakker het uit de koeling waar het al licht heeft kunnen rijzen. Een half uur wegzetten op een plek waar het tot 20 graden kan komen, dan bakken. Hans Som en zijn team Giel Vermeulen en Bas Goossen demonstreerden de bakmethode.

Tweefasenbrood

Even verderop liet Algist Bruggeman de bak- en afbakmethode zien voor direct gebakken brood en tweefasenbrood: brood dat is voorgebakken op kleur en via de koeling of vriezer binnen 5 tot 7 minuten kan worden afgebakken.

Dankzij toevoeging van Pulso Pain Minute wordt afschilferen van de korst voorkomen. Algist toont hoe zowel met desemculturen als blokgist – of een combinatie daarvan – smakelijk brood kan worden gebakken, in twee fasen of direct.

Mini-workshop fotografie

Joep Gommans (l) geeft uitleg over fotografen en filmen met je smartphone.

Op marketinggebied zette Bakeplus marketeer/consultant Joep Gommans in om mini-workshops fotografie & video te geven van ongeveer een half uur. Hij toonde bezoekers hoe ze eenvoudig met hun eigen telefoon producten kunnen fotografen én video’s kunnen maken, die de pro-actief in hun verkoopkanalen kunnen inzetten.

Strategie

Een strategie die AB Mauri aan de bakker wil meegeven, is het eerder aanzetten van de oliebollenlijn. Op die manier kan dit aantrekkelijke, margerijke product al in de herfst worden aangeboden. AB Mauri bedacht hiervoor Herfstbollen met spek en kaas , de Herfstbol met chocolade. Ook is een rijkere oliebollenmix ontwikkeld met een vleugje kaneel en citrus.

Cake to go

Cake to Go van Bakels

Strategisch is ook Cake to Go van Bakels senior. Met dit concept is met één mix een range aan verschillende cakes in blikken van ruim een halve meter te bakken. De cakes zijn als geheel, in plakken of porties te verkopen op gewicht en naar believen te decoreren. Behalve de klassieke Marmercake en Chocoladecake reikt Bakels ideeën aan als Pina Colada Cake en Banoffee (bananenchocoladecaramel) Cake.

Decoraties voor 95% eetbaar

In de decoraties van gebak, is interessant om te zien dat het assortiment  tussen 1988 en 2019 is omgebogen van 95 procent kunststof en 5 procent chocolade, naar 95 procent eetbaar en 5 procent kunststof.  Dekom ziet dit bij zowel ambachtelijke bakkers als semi-industriële.

Marsepein en suiker zijn ook minder in trek. ‘De marsepeinen decoratiestrips voor gebak zijn tegenwoordig bijna allemaal vervangen door chocolade’, vertelt Maarten Peters van Dekom. Natuurlijke kleurstoffen vervangen de synthetische van vroeger. ‘De consument is veel bewuster, kijk maar eens hoe ze zich gedragen in de supermarkt als ze een product uit het schap pakken. Direct worden de etiketten gelezen.’

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel