nieuws

7e editie Tour de Bakker groot succes; 2019 staat alweer in de agenda

Evenementen 523

Menig deelnemer aan Tour de Bakker zal vandaag wat strammer zijn opgestaan dan andere dagen. Hij of zij heeft de fietstocht nog in de benen zitten, maar dat nemen ze op de koop toe. Ze kijken terug op een prachtdag en een volwaardig evenement, wat sportverslaggever en oud-bakker Evert ten Napel mooi vertaalde in Tour de Bakker 2.0.

7e editie Tour de Bakker groot succes; 2019 staat alweer in de agenda
Tour de Bakker 2018 is een mooi, gevarieerd evenement geworden. Foto's: Harry van den Besselaar

Tour de Bakker van 11 september 2018 is een dag om niet vlug te vergeten, zegt organisator Harry van den Besselaar van grondstoffenleverancier en mede-sponsor Vamo. ‘Wat ontstaan is uit een barbecue voor 25 twitterende bakkers, is uitgegroeid tot een volwaardig sportief bakkerij-event met 130 branchegenoten. Of zoals de presentator van de dag, sportverslaggever Evert ten Napel, het zei: Tour de Bakker 2.0.’

Zie hier ook het fotoverslag

Het is 9 uur in de ochtend wanneer de organisatie bij een mooie temperatuur begint aan de laatste voorbereidingen voor de toer. Pijlen richting douches kan vinden. En o ja: pijlen bij het eind van de mountainbikeroute dit jaar; in een vorige editie reed één van de bakkers deze route bijna twee keer, hij raakte het spoor bijster… De goody bags worden gevuld met spullen die de sponsoren van dit evenement hebben meegebracht. De organisatie is er klaar voor, het sportieve netwerken kan beginnen.

Het Ambacht stuurt stunt-biker

Vanaf 14.00 uur komen de gasten aan met de verschillende fietsen aan de hand. Even de inschrijving checken zodat er een naambatch gemaakt kan worden. Daarna koffie met een echt Brabants worstenbroodje van sponsor Allard Jacobs uit Drunen.
Om exact 14.30 uur neemt Peter Eversdijk de microfoon om deze editie te openen. Hij wordt dit jaar geholpen door Evert ten Napel, die als oud-bakker de aanwezige bakkers weet te vermaken. Op spectaculaire wijzen kondigt hij Rick Koekoek aan. Deze stunt-trialbiker is dit jaar spontaan ingehuurd door uitzendbureau Het Ambacht en verzorgt een spectaculaire show waarvoor de handen op elkaar gaan. Hoe harder de aanwezige klappen des te mooier wordt zijn show. Organisator Harry van den Besselaar krijgt de eer om als levend obstakel  op de grond te gaan liggen.

Deuren Benier DrieM wijd open

De diverse  fietsgroepen kunnen vertrekken. De stadsfietsers gaan naar de Kaak Group/Benier DrieM. Het bedrijf zet de deuren wagenwijd open zodat 45 belangstellende bakkers een complete demo in de nieuwe Technologie center te Nieuwkuijck krijgen. Dit onderdeel gooit hoge ogen bij de aanwezige bakkers.

De mtb’ers vertrekken met 27 graden naar de Brabantse Drunense Duinen. Dit grootse duin zonder zee van Europa heeft twee routes van in totaal 45 kilometer. Enkele fanatieke bakkers volbrengen de tocht volledig, anderen hebben de handen vol aan de zwarte route van 25 kilometer en doen het wat rustiger aan.

Alpha-mannetjes

De deelnemers met de racefietsen hebben zoals ieder jaar weer hetzelfde probleem: vraag je aan 50 Alpha-mannetjes wie er bij ploeg 1, 2 of 3 meegaat door het land van Heusden en Altena, dan wil 80 procent per se bij de groep snelle jongens (ploeg 1).  Uiteindelijk  lukt het om de verdeling over de drie groepen te maken. Onder leiding van Harry van den Besselaar lukt het zelfs nog om tijdens de eerste 5 kilometer een vierde groep te vormen. Zo kan er door iedereen genoten worden van de prachtige omgeving in het rivierengebied. De drie eerste groepen fietsen 55 kilometer en de vierde groep kiest voor 35 kilometers. Deze groep fiets onder meer naar de Kaak Group om een attentie van deze  sponsor mee te nemen.

De Drunense Duinen

Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om met een gids van IVN Natuureducatie de Drunense Duinen eens echt te leren kennen. De groep die onder leiding van Peter van den Velden meegaat, komt vol enthousiasme terug op het Tour de Bakker-festivalterrein bij Herberg De 3 Linden. Daar druppelt iedereen zo langzamerhand binnen en worden de sportieve verhalen uitgewisseld. De verschillende barbecues worden ontstoken en onder het genot van een hapje en een drankje is de vloer voor Eric van Otten van The Breadhouse. Hij wordt geïnterviewd door Evert ten Napel over zijn goededoelenproject The Baketainer.

(tekst loopt door onder de video)

Van den Besselaar vertelt: ‘Het is prachtig om te vermelden dat vele bakkers naast het inschrijfgeld ook extra geld hebben gedoneerd voor dit goede doel. Het bedrag dat is opgehaald, moet nog exact worden berekend. Het wordt een mooie bijdrage, mede door de veiling van het wielershirt van Anne van de Breggen, dat dit jaar voor het fantastische bedrag van 425 euro is gekocht door Echte Bakker en Meester Boulanger Wilfred Haafs uit Haren. Vamo verhoogt dit bedrag nog eens.’

Tour de Bakker 2019

Al met al kijkt de organisatie terug op een zeer geslaagde dag. ‘Op naar editie 8’, zegt Van den Besselaar. ‘Zet hem maar in de agenda’s voor 2019. De tweede dinsdag, dus 10 september; Tour de bakker 2019.’

 

Reageer op dit artikel