nieuws

Sigep: ‘IJs dubbel zo lekker door verhaal erachter’

Evenementen

Sigep: ‘IJs dubbel zo lekker door verhaal erachter’
Traditionele pastafabrikanten gaan ook pastry aanbieden.

Expocentrum Rimini Fiera in het Italiaanse Rimini is van zaterdag 21 tot en met woensdag 29 januari het toneel van de 38e editie van de Sigep, de International Exhibition for Artisan Production of Gelato, Confectionery and Bakery. Jules Peeters, pr- en marketingmedewerker bij Bakeplus, bezoekt net als in 2015 en 2016 deze ‘ijsbeurs’ en doet ook in 2017 speciaal voor Bakkerswereld in een aantal bijdragen in woord en beeld verslag van het toonaangevende evenement.

Dinsdag 24 januari

Jules Peeters: ‘Beursdag 4. Een goed verhaal is het halve werk. Een kwalitatief goed product verkoopt zichzelf, dat is helemaal waar. Toch kan het absoluut geen kwaad om uw verhaal of het verhaal achter uw product te delen met de consument. Vertel dat uw hazelnootijs wordt bereid met de enige echte piemonte hazelnoot. Dé beste en wereldberoemde hazelnoot afkomstig uit de gelijknamige Italiaanse regio. Of wat te denken van de melk die u gebruikt. Verse koeienmelk gehaald bij de lokale boer. De consument smult daar letterlijk en figuurlijk van.’

Een verhaal vertellen, dat doen ze hier op de Sigep ook. In de vorm van de tientallen demonstraties die worden gegeven. Maar ook door middel van prachtige achterwanden, mooi vormgegeven smaakprikkers en creatieve standbouw. Het ijs gaat er dubbel zo lekker door smaken.’

Maandag 23 januari

Jules Peeters: ‘Beursdag 3. De maandag wordt doorgaans gezien als de zwaarste dag van de week. Het besef dat het weekend voorbij is, en dat je weer aan het werk ‘moet’. Vandaag is het maandag. Wij hebben er zin in! Weer een mooie beursdag voor de boeg.’

‘We maken kennis met verschillende manier van presenteren. Iedere ijsbereider heeft zijn eigen voorkeur voor de manier waarop hij zijn ijs presenteert. En iedere manier van presenteren heeft zijn voor- en nadelen. Hierna bespreken we er vier kort:

  • Hoog opgemaakte bakken. Visueel erg mooi voor het oog. Veruit het meest gezien op de beurs. Let wel op de juiste koeling van de vitrine. En een uitgebalanceerde receptuur. 
  • Plat afgevulde ijsbakken. Met daarbovenop een smaak coating. Minder kans op uitdrogen van je ijs. Smaken verschillen, maar daardoor visueel misschien iets minder (?).
  • Pozzetti-meubel. Het meubel is stijlvol. De kwaliteit van het ijs is optimaal, doordat het niet wordt blootgesteld aan lucht. Goede aanduiding van je smaken is zeer belangrijk, omdat het ijs niet zichtbaar is voor de consument. 
  • Vers afdraaiend in vitrine. Voor de consument een maximale versbeleving. Variegato’s en andere toppings zijn hierdoor helaas niet toe te passen.’

Zondag 22 januari

Jules Peeters: ‘Beursdag 2. Een enorme krioelende mensenmassa, ruim 200.000 bezoekers in 2016, meer dan veertien hallen groot als voetbalvelden vol met stands. De Sigep is immens. Het is daarom aan te raden om uw beursbezoek voor te bereiden. Wat zijn uw doelstellingen? Informatie? Inspiratie? Relatie? De Sigep biedt het allemaal, maar verplicht u bijna tot het maken van keuzes. Mocht u er zelf niet uitkomen? Trekt u dan gerust aan één van de Hollandse oranje stropdassen, dan maken wij u graag wegwijs.’

‘Trends. Welke trends zien wij? Blurring. Een veelbesproken begrip. We kennen allemaal de voorbeelden van ijssalons die ook koffie en of lunch verkopen. Hier zien we dat de grote fabrikanten het ook gaan doen. Traditionele pastafabrikanten gaan ook pastry aanbieden. Een aantal mooie beelden van de patisserie zoals die hier op de Sigep worden gepresenteerd, zijn bijgevoegd.’

Zaterdag 21 januari

Jules Peeters: ‘Beursdag 1. Startend met het antwoord op een vraag die wij vaak uit de branche krijgen: ‘Is de Sigep de moeite waard om te bezoeken?’ Ons antwoord luidt volmondig: ‘Ja!’ Sigep is en blijft dé meest toonaangevende gelatobeurs ter wereld. Ook dit jaar weer zijn wij daarom met een mooi team aanwezig tijdens dit prachtige evenement. Voor de thuisblijvers doen wij met veel plezier verslag via de website van Bakkerswereld!’

‘Heel veel ijs. Waarover later meer. Later, omdat beursdag 1 ook de dag van de waarheid is voor het Nederlands BoulangerieTeam. Wij spraken coach Hans Som die samen met zijn team bestaande uit Mike Onasse en Bas Goossen, een veelzijdigheid aan mooie producten heeft gemaakt voor de strijd om de International Bakery Cup. Het resultaat mag er absoluut zijn. Woensdag horen ze of het goed genoeg is voor het eremetaal. Wij vinden van wel! Op de foto ziet u de heren in actie. Topsport!’

‘Zoals beloofd: heel veel ijs. Vandaag aandacht voor een aantal bijzondere smaken. Zie de bijgevoegde foto’s. Koffie Ginseng: een mooie smaak van koffie met daarachter een subtiele smaak van de ginsengwortel. Crème Royal: rijke warme, vernieuwende smaak. Moeilijk te omschrijven, maar we proberen het toch. Een gecombineerde smaak van eigeel, malaga, vanille en chocolade met een variegato van chocoladekoekjes. Verse kaas: verse-roomkaassmaak; niet het meest voor de hand liggende smaakidee.’

‘Morgen weer, morgen meer.’

Bijdragen 2016

Lees ook de bijdragen van Jules Peeters over de Sigep 2016:

Deel 1: 22, 23 en 24 januari 2016

Deel 2: 25 januari 2016

Deel 3: 26 januari 2016

Deel 4: 27 januari 2016

Bijdragen 2015

Lees ook de bijdragen van Jules Peeters over de Sigep 2015:

Deel 1: 16, 17 en 18 januari 2015

Deel 2: 19 januari 2015

Deel 3: 20 januari 2015

Reageer op dit artikel