nieuws

Beko Najaarsdagen van start: speculaaskeuring en ruim negentig stands

Evenementen 78

Beko Najaarsdagen van start: speculaaskeuring en ruim negentig stands
De ingeleverde producten worden in drie categorieën onderverdeeld: speculaasjes zonder amandelen, speculaasjes met amandelen en gevulde speculaas. Foto: Anne Mieke Ravenshorst

In Nieuwegein zijn de Beko Najaarsdagen van start gegaan. Tijdens dit tweedaagse evenement wordt ook dit jaar een speculaaskeuring gehouden. Maar er is nog veel meer te ontdekken tijdens de vakbeurs in het NBC Congrescentrum.

Op beide Beko Najaarsdagen, maandag 19 en dinsdag 20 september, kunnen bakkers hun speculaas aanleveren ter keuring. De ingeleverde producten worden in drie categorieën onderverdeeld: speculaasjes zonder amandelen, speculaasjes met amandelen en gevulde speculaas. Bakkers mogen in één van de categorieën of in alle drie producten inzenden.

De eerste beursdag hebben 81 bakkers samen 152 producten ingezonden. Jury- coördinator Frank van Sprang van  Beko Advies hoopt op evenveel inzendingen als vorig jaar (350), maar door het warme weer van de afgelopen weken hebben bakkers nog weinig gewerkt met speculaas, waardoor hij verwacht dat de opkomst iets lager zal zijn.

Twee jury’s

De producten worden gekeurd door een vakjury en een consumentenjury. De speculaasjes en het gevulde speculaas zijn ook door de beursgangers te bewonderen. Bij de keuring ziet alleen de consumentenjury overigens de verpakking; de presentatie weegt ook mee in de consumentenbeoordeling. De overall-winnaar mag zich een jaar lang ‘De Lekkerste Speculaasbakker van Nederland’ noemen. Vorig jaar won ambachtelijke bakker Theo Engelen in Bemmel met zijn speculaasjes zonder amandelen.

Vakbeurs

De Beko Najaarsdagen bieden veel meer dan de speculaaskeuring. Beide dagen is deze vakbeurs, die ook dit jaar gehouden wordt in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein, voor bezoekers geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Er zijn meer dan negentig stands van de Beko-bedrijven, bakkerijleveranciers en een aantal dienstverleners te bezoeken. Daarnaast kan natuurlijk ook worden genetwerkt met collega-ondernemers uit de bakkerijbranche. ‘Bovendien kunnen bakkers die de beurs bezoeken, forse (inkoop)voordelen behalen en worden geïnspireerd door demonstraties, met nieuwe producten en verkoopconcepten’, aldus Helma Elemans, manager Ledenzaken & Communicatie bij Beko Coöperatie.

Reageer op dit artikel