nieuws

BoulangerieTeam telt af tot vernieuwd WK Boulangerie

Evenementen

BoulangerieTeam telt af tot vernieuwd WK Boulangerie
Het Nederlands team voor het WK Boulangerie: coach Hans Som, Niek van Waarde, Hiljo Hillebrand en Peter Bienefelt (v.l.n.r.). Foto: Jan-Willem Schouten

Het BoulangerieTeam telt de dagen tot de Coupe du Monde de la Boulangerie 2016 af. Over minder dan twee weken komt de Nederlandse delegatie in actie tijdens het WK Boulangerie tijdens Europain & Intersuc 2016 in Parijs. De titelstrijd kent dit jaar een vernieuwd programma

Het WK Boulangerie, dat van vrijdag 5 tot en met dinsdag 9 februari plaatsvindt tijdens Europain & Intersuc in de Franse hoofdstad, ondergaat enkele vernieuwingen. Zo zijn de titels van diverse categorieën gewijzigd. Verder zijn er drie belangrijke noviteiten die de wedstrijdonderdelen versterken en de wedijver tussen de finalisten stimuleren.

Onderdelen

De nieuwe onderdelen zijn Stokbrood & Brood Wereldwijd, Viennoiserie & Hartige Producten en het Showstuk. Bij het onderdeel Viennoiserie & Hartige Producten in teamverband werken drie kandidaten samen aan deze producten, die in lijn liggen met de actuele ontwikkeling in de bakkerij op het gebied van catering. De kandidaten gebruiken voedingsproducten die zijn aangepast aan het dieet van een sporter voor dit assortiment: vijftien miniburgers, vijftien hartige gevulde broodjes, vijftien hartige gevulde clubsandwiches en vijftien hartige viennoiseries, die vervolgens onderdeel uitmaken van het Showstuk.

BoulangerieTeam

Voor Nederland treedt het BoulangerieTeam in het strijdperk, en wel op zaterdag 6 februari, als ook de teams van Japan, de Verenigde Staten en Taiwan in actie komen. Op zondag 7 februari is het vervolgens de beurt aan China, Frankrijk, Canada en Turkije en op maandag 8 februari aan Zuid-Korea, Rusland, Brazilië en Mauritius. Peter Bienefelt neemt het onderdeel Stokbrood & Brood Wereldwijd voor zijn rekening. Hiljo Hillebrand richt zich op de Viennoiserie &Hartige Producten. Niek van Waarde ontfermt zich over het Showstuk.

Improvisatie

Dit jaar vindt een improvisatie plaats om de kennis van de kandidaten te stimuleren en de vrije loop te bieden aan hun inventiviteit. De dag voorafgaand aan de wedstrijd vindt een loting plaats en krijgen de kandidaten hun opdracht:

  • voor de categorie Stokbrood & Brood Wereldwijd: een mand met ingrediënten en het toe te passen fermentatieproces
  • voor de categorie Viennoiserie: een mand met een lijst ingrediënten en de te gebruiken deegsoort

Het thema van het showstuk in 2016 is ‘Sport als vertegenwoordiger van uw land’. Het showstuk vereist zowel technisch als decoratief talent en bevat verplicht het assortiment van het nieuwe onderdeel Hartige Producten.

Rondetafelgesprekken

Naast de wedstrijden zijn er ook rondetafelgesprekken in het leven geroepen. Van zaterdag 6 tot en met maandag 8 februari vinden Van 10:35 uur tot 11:10 uur drie rondetafelgesprekken plaats over de thema’s:

  • Wedstrijden en het belang van kennisoverdracht (zaterdag 6 februari)
  • De bakkerij: een unieke speler in de evolutie van consumptiepatronen (zondag 7 februari)
  • Groeimogelijkheden en nieuwe bronnen voor de marges van de ambachtelijke bakker (maandag 8 februari).

 

Bijwonen

Belangstellenden kunnen de wedstrijden van dichtbij bijwonen. Het WK Boulangerie wordt gehouden in de beursruimte Le Cube in hal 5. Aanmelden is mogelijk via de website Europain.com. Daar is ook het programma van de wedstrijd te vinden. Meer informatie over de Coupe du Monde de la Boulangerie is ook te vinden op de website Cmboulangerie.com.

Reageer op dit artikel