artikel

Chocoa 2016 steekt in op toekomst van chocolade

Dossiers

Chocoa 2016 steekt in op toekomst van chocolade
Archief Bakkerswereld

De chocolade trendbeurs Chocoa 2016 – van 4 tot 7 februari in de Beurs van Berlage in Amsterdam – staat in het teken van de toekomst van chocolade. Hoe ziet chocolade er over tien jaar uit? Hoe smaakt het? Is er nog voldoende cacao of moeten er vervangende grondstoffen in? Is de cacao duurzaam en wat betekent dat eigenlijk?

Chocoa 2016 gaat in op al deze vragen tijdens een vakbeurs op 4 en 5 februari voor de cacao- en chocoladesector, met een congres over verduurzaming van de keten, met seminars over zelf chocolade (laten) maken vanaf de cacaoboon en over hoe je onderscheidend met chocolade kan werken. Ook is er een chocoladefestival voor de consument, die steeds meer op zoek gaat naar de origine van het cacao-product.
Chocoa wordt voor de vierde keer georganiseerd en genereerde in totaal al ruim 15.000 bezoekers. Chocoa heeft als doel om de markt voor duurzame en goede cacao en chocolade te vergroten. De Nederlandse overheid en het Nederlandse bedrijfsleven hebben zich gecommitteerd aan 100 procent duurzame chocoladeconsumptie vanaf 2025. Momenteel is 20 procent van de cacao in de wereld duurzaam geproduceerd. De vraag naar duurzame cacao en chocolade neemt toe, terwijl de productie van cacao afneemt. Chocoa zet zich in om dit te helpen veranderen. Daarom brengt Chocoa de stakeholders uit iedere schakel van de keten samen, van cacao-producenten tot consumenten van chocolade.

Forum

Dit jaar zal er tijdens het Chocolate makers’ Forum speciale aandacht zijn voor de horeca en bakkerswereld om geïnspireerd te raken hun eigen chocolade te maken of te laten maken. Zelf de cacaobonen vinden, kiezen uit de verschillende smaakprofielen en daarvan zelf chocolade maken of dit juist uitbesteden aan een bedrijf dat de chocolade naar jouw recept levert. Een interessante trend die het mogelijk maakt de origine te kiezen van je chocolade, een transparante herkomst en een duurzame productie. Een mooie manier van jezelf onderscheiden in de markt.

Maak je eigen chocolade

Door technologische ontwikkelingen is het mogelijk geworden om op steeds kleinere schaal rendabel chocolade te maken, rechtstreeks van de cacaoboon. Dit gaat de chocoladesector veranderen op dezelfde wijze als de ontwikkeling van micro-roosterijen de betere koffiewinkels en –restaurants in staat heeft gesteld zich op de markt te onderscheiden. Slimme patissiers en restaurateurs spelen daar nu al op in. Tijdens de Chocoa-seminars kun je leren hoe je cacaobonen kan uitzoeken en hoe je ze zelf kunt verweken of door gespecialiseerde toeleveranciers op basis van je eigen recept kunt laten verwerken. Met chocolade uit Madagaskar, Grenada, Sao Tomé, de provincies Los Rios in Ecuador of Piura in Peru haal je de exotische origines naar je eigen etalage of naar je eigen menukaart.

‘Goede cacao’

‘Steeds meer spelers in de cacao- en chocoladeketen nemen maatregelen om de chocolade van morgen vorm te geven: duurzaam en met een breed gamma van verschillende kwaliteiten met bijbehorende prijzen. Maar we zijn er nog lang niet, er moet nog veel gebeuren. Chocoa gelooft in ‘goede cacao’ omdat deze onder duurzame omstandigheden geproduceerd wordt. Bovendien levert dit ‘betere en dus lekkerdere chocolade’ op omdat chocolade van goede kwaliteit alleen gemaakt kan worden van goede cacaobonen’, aldus Jack Steijn, mede-
initiatiefnemer van de beurs Chocoa.

Kijk voor meer informatie op chocoa.nl.

Reageer op dit artikel