artikel

Negen brandende vragen over allergenendeclaratie

Dossiers

Negen brandende vragen over allergenendeclaratie

Steeds meer klanten kampen met een voedselallergie. Vanaf 13 december 2014 moet iedere bakker er rekening mee houden want dan is allergenendeclaratie wettelijk verplicht. Tien prangende vragen hierover.


1. Wat is verplichte allergenendeclaratie?


Vanaf 13 december 2014 is een nieuw wettelijk voorschrift van kracht dat de bakkersbranche aan klanten informatie moet verstrekken over de aanwezigheid van allergenen in niet-verpakte producten.


2. Wat zijn allergenen?


Dit zijn componenten in voeding waar klanten allergisch op kunnen 
reageren. Het gaat niet om e-nummers. Er zijn veertien allergenen 
benoemd: ei, glutenbevattende granen, lupine, melk (inclusief lactose), mosterd, noten, pinda’s, schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, vis en weekdieren.


3. Wie maakt deze regel?


Brussel. Het is een Europees voorschrift. Voor verpakte producten geldt de allergenendeclaratie sinds 2003. De uitbreiding is nu voor niet voorverpakte levensmidddelen. De wet moet de voedselveiligheid voor mensen met een allergie vergroten.


4. Hoe kun je aan het voorschrift voldoen?


Over de veertien genoemde allergenen moet de ondernemer op actieve wijze informatie geven aan zijn gast. Dat mag mondeling door medewerkers. Maar het moet schriftelijk wel vastgelegd zijn zodat medewerkers de info kunnen raadplegen en de controlerende overheidsinstantie, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) de juistheid kan controleren.


5. Hoe zet ik dit op schrift?


Dat betekent informatie inwinnen over grondstoffen, registratie en 
receptbeheer. De ondernemer moet nagaan en op schrift stellen welke grondstoffen hij gebruikt (en welke allergenen daar inzitten). Zelf 
bereide gerechten moeten op schrift staan, zodat zichtbaar is welke ingrediënten gebruikt worden, welke allergenen er in kunnen zitten.


6. Hoe kom ik aan informatie?


Kijk op etiketten en naar productspecifcaties. Of vraag het na bij uw leverancier. Voor groothandelsproducten is er een database beschikbaar: PS in Foodservice. Let ook op subingrediënten. Ook daar kunnen allergenen in zitten. In pesto zit bijvoorbeeld melk, maar ook noten.


7. Wat betekent dit in de praktijk?


De allergeneninformatie moet schriftelijk zijn vastgelegd en moet altijd kloppen, onafhankelijk van wie het gerecht maakt. Dat houdt in dat er onderlinge afspraken moeten zijn. Hygiënisch werken is een must. Verder is scholing van het personeel aan te raden. Zij moeten vragen van klanten over de aanwezigheid van allergenen kunnen beantwoorden.


8. Hoe verloopt de controle?


De NVWA houdt toezicht. De manier waarop ze gaat controleren is nog niet duidelijk. De elementen die daarbij een rol spelen zijn overzichten van producten, etiketten, afspraken in het bedrijf en het opdoen van kennis. Wie niet voldoet aan de wet, riskeert boetes die variëren van €525 (voor kleine bedrijven) en €1050 (voor grote bedrijven met meer dan 50 werknemers).


9. Hoe zit het met de aansprakelijkheid?


Als een klant een allergische reactie krijgt na het consumenten van een product uit uw bakerij, is een 
ondernemer niet aansprakelijk zolang hij alle informatie over de allergenen heeft gegeven en zeker weet dat deze klopt, zo laat de NVWA weten.

Reageer op dit artikel