artikel

Van bakker naar ondernemer

Dossiers

Van bakker naar ondernemer

Het vak van (banket)bakker gaat steeds vaker over ondernemerschap. Maar ondernemen is een vak apart. Met een speciaal voor u ontwikkeld programma krijgt u in zes stappen grip op uw bakkerij.

Het bakkersvak is één van de mooiste ambachten die we kennen. Er wordt hard gewerkt aan het bakken van het dagelijks brood en aan de fijnste lekkernijen. Maar het bakkersvak verandert. Door de tijd, door schaalvergroting, door veranderde wensen van de klant. En daar moet u als bakker ook op inspelen.

Samen met de partners Koopmans Meel in Leeuwarden en Dawn Foods in Breda heeft Bakkerswereld nu een trainingsprogramma opgezet. Dit traject geeft u in zes stappen de mogelijkheid om stevig grip te krijgen op alles wat te maken heeft met de complete bedrijfsvoering binnen- en buiten de eigen, ambachtelijke bakkerij.

In de trainingen, die op donderdag 3 juli van start gaan, staat goed ondernemerschap centraal. Daar liggen de kansen, de uitdagingen, maar ook de valkuilen. Deze worden tijdens de cursus nadrukkelijk uitgelicht en besproken. Na het volgen van de training Grip op je bakkerij bent u niet alleen een vakman op het gebied van brood en banket, maar ook een vakman op het gebied van ondernemen.

Het trainingstraject is gebaseerd op vier elementen: consumentenbeleving, persoonlijk leiderschap, productie en promotie en bedrijfseconomie. Wenda Kielstra bijt op maandag 1 september in Breda het spits af. Zij is de oprichter van Consumatics en helpt food- en retailbedrijven hogere omzetten te behalen. Kielstra gelooft in kleine aanpassingen waardoor klanten zich fijner voelen in uw winkel en daardoor meer geld gaan uitgeven.

Het onderdeel persoonlijk leiderschap wordt op maandag 29 september gegeven door Milo Berlijn (Trainmark) in Leeuwarden. Op zijn geheel eigen, humoristische wijze, zal Berlijn ingaan op het onderwerp leiderschapsstijlen, maar hij spreekt ook over het aansturen en motiveren van uw personeel. En zelf doet u via rollenspelen intensief mee.

Het derde element, product en promotie, gaat over de kunst om het onderscheidend vermogen van uw product te ontdekken en te vermarkten. Spreker deze dag, maandag 3 november in Breda, is Ad van Beek van Winkelgeluk. Het is in één zin niet uit te leggen wat zijn presentatie behelst. Wel las ik de volgende zinnen in een recensie en die zijn erg raak: ‘Je moet hem aan het werk zien, of gewoon naast hem gaan zitten op een muurtje. Het verandert je leven.’

Het laatste onderwerp is wellicht wat zwaar, maar erg belangrijk: de cijfers van uw bedrijf. Hoe zorgt u ervoor dat uw bakkerij beter rendeert? Daarover kan Friso Berghuis van de Bakkerij Monitor (Bricc) u alles vertellen. Zijn training wordt gegeven op maandag 12 januari 2015 in Leeuwarden.

De training begint op 3 juli met een inspiratietour langs andere ondernemers. U neemt een kijkje in de keuken bij een retailer, in de horeca, bij een slager en bij een collega-bakker. De training wordt op maandag 9 februari 2015 afgesloten met een terugkomdag in Leeuwarden. Zowel de eerste als de laatste dag worden begeleid door Rob Mali van Excellior. Hij is ook de coach tijdens het hele traject en hij blijft alle deelnemende bakkers individueel begeleiden. Op pagina 10 van deze Bakkerswereld leest u een interview met Mali.

Deelnemers aan Grip op je bakkerij krijgen voorafgaand aan de training een nul-meting. Een ‘mystery shopper’ bezoekt uw bedrijf onaangekondigd en beoordeelt het vervolgens op service, productpresentatie, productkwaliteit en de aankleding van het in- en exterieur.

Na de vierde trainingsdag wordt opnieuw een bezoek gebracht door deze mystery shopper. Uw bedrijf wordt op dezelfde aspecten beoordeeld als tijdens de nulmeting. Zo wordt de vooruitgang en de ontwikkeling op de te beoordelen aspecten gemeten. U krijgt een uitstekend inzicht in uw eigen bedrijfsvoering.

Meedoen aan het programma Grip op je bakkerij is een unieke kans om u verder te ontwikkelen. U zult zien dat u uw bedrijfsvoering zult optimaliseren en bovendien extra omzetkansen zult behalen. Inschrijven kan nog een paar dagen, dus aarzel niet en meld u aan.

Leren en verbeteren

Bakkerswereld organiseert in samenwerking met Koopmans Meel in Leeuwarden en Dawn Foods in Breda een zesdaagse training Grip op je bakkerij. Doelstelling is om (banket)bakkers te helpen de bedrijfsvoering te verbeteren en daardoor het rendement te verhogen. ‘Ondernemerschap gaat over het zoeken naar kansen in de markt, leren van anderen en jezelf verbeteren op korte én lange termijn’, zegt Janet Spiering, cluster director Benelux van Dawn Foods, over het programma.
Dat leren van anderen is belangrijk, en daarom is tijdens dit trainingstraject ook gekozen voor het zogenoemde ‘buddy-systeem’. Tijdens het hele traject worden deelnemende bakkers in tweetallen aan elkaar gekoppeld, zodat ze van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen helpen.
Francesco Gribling van Koopmans Meel is ook zeer enthousiast over deze mogelijkheid voor bakkers hun bedrijfsvoering te optimaliseren. ‘Soms bekruipt je het gevoel: wat een prachtig bedrijf heb je toch, maar het komt er nog niet voldoende uit.’
Dan is deelname aan de training Grip op je bakkerij bijna een must. En waarom ook niet? Uw bedrijf wordt voor en tijdens het traject maar liefst tweemaal bezocht door een mystery shopper, die een hoogwaardige beoordeling van uw onderneming zal geven. De gegevens worden opgeslagen in een individueel track record. Met een persoonlijk online account kunt u vervolgens op een dashboard de behaalde scores aflezen.
Opgeven voor deze training kan nog tot 15 juni. De kosten bedragen € 649 per persoon exclusief btw. Aanmelden kan via de speciale site: www.gripopjebakkerij.nl/inschrijven. U kunt ook bellen voor opgave of voor meer informatie: 0314-34 94 52.

Reageer op dit artikel