artikel

Live camerabewaking voorkomt inbraak

Dossiers

Live camerabewaking voorkomt inbraak

Het beveiligen van bedrijven door middel van live camerabewaking, werkt preventief tegen inbraken en vernieling. Mark Bruyns van AMS Live Cameratoezicht in Amsterdam: ‘We bellen direct als we iets verdachts zien.

Het beveiligen van bedrijven met camera’s aan de binnen- en buitenkant van het pand is inmiddels al aardig ingeburgerd in Nederland. Bij AMS Live Cameratoezicht in Amsterdam gaan ze een stapje verder. Vanaf een meldkamer kijken dagelijks zo’n zestien tot achttien medewerkers live naar de beelden van camera’s die bij bedrijven, particulieren en instellingen hangen.

Menselijke factor
Het belangrijkste pluspunt van live camerabewaking is volgens Mark Bruyns van AMS Live Cameratoezicht de menselijke factor. ‘Bij ons maakt een mens een inschatting of er iets aan de hand zou kunnen zijn.’ Veel camerasystemen werken op bewegingsmelders waarbij een alarm afgaat of er wordt een sms-je gestuurd. Bij het Amsterdamse beveiligingsbedrijf is het de mens die kijkt, meedenkt en meteen actie onderneemt. Als er bijvoorbeeld drie keer een zelfde auto rond rijdt, is de medewerker van AMS alert. Zien ze drie mensen met bivakmutsen rond de voordeur, dan bellen ze direct de politie.

Preventief
Francis Bosje van restaurant Allemansgeest in Voorschoten noemt het actieve meekijken en de snelle reactie door AMS als voordeel ten opzichte van beveiligingsbedrijven die rondrijden. ‘Het werkt preventief. Wij zitten op een afgelegen plek en als er ’s nachts op ons terrein een auto rijdt en er stappen mensen uit, dan wordt ik meteen gebeld en kan ik meteen reageren en de politie inschakelen.’ Bosje stapte in december 2012 na twee inbraken over naar het live bewakingssysteem. Sindsdien zijn al meerdere malen insluipingen voorkomen.

Veilig gevoel
Robert Elsendoorn van Langs Berg en Dal (Pannenkoeken en meer ) in Noordwijk maakt in november 2013 een jaar gebruik van de live beveiliging. ‘Het geeft een veilig gevoel. Het is een fijne gedachte dat er iemand meekijkt, ook als je er zelf niet bent.’ Vanaf tien uur ’s avonds tot zeven uur ’s ochtends laat hij AMS inloggen op zijn zestien camera’s. Overdag kan hij op zijn kantoor via een groot scherm meekijken op deze camera’s. Tot nu toe is Elsendoorn een keer gealarmeerd. ‘Een personeelslid die op zijn brommer wilde stappen, deed zijn bivaksmuts op en toen werd ik gelijk gebeld. Ik kon meteen uit leggen dat er niks aan de hand was. Ze reageren heel snel. ‘

€32,50 per maand
Ronald Bellaart van het Hilversumse restaurant Heren Spyker ervaarde hoe diefstal van terrasmeubilair is voorkomen door live toezicht. ‘Ik werd ’s avonds gebeld of ik op het terras liep. Nee, ik ben thuis, zei ik. Toen hebben ze de politie gealarmeerd.’ Het bleek dat een aantal baldadige jongeren rondhing voor het restaurant en een stoel probeerde te vernielen of stelen. Dat werd op deze manier voorkomen. De investering van €1500 voor camera’s, is zo de moeite waard geweest, vindt hij. Voor €32,50 per maand laat hij AMS live meekijken.

Pakketten
‘Onze klanten geven zelf aan hoeveel uren ze willen dat we live meekijken. Ondernemers kunnen verschillende pakketten afnemen. Verder is het mogelijk om extra live toezicht in te huren, bijvoorbeeld als een bedrijf gesloten is in verband met vakantie.

Verplicht
Wie een camera ophangt aan zijn buitengevel of binnen, is verplicht om dit kenbaar te maken. Bijvoorbeeld door een schild van het beveiligingsbedrijf op te hangen of een bordje met de tekst ‘voor u en onze veiligheid is dit pand voorzien van beveiligingscamera’s.’

Speaker en licht
Als u al een camera heeft, is deze aan te sluiten op het netwerk van AMS. Daarnaast is het zelfs mogelijk om de beveiliging uit te rusten met een speakersysteem of lichtknop. ‘Daarmee kunnen we de inbrekers laten weten dat we hun gezichten op camera hebben en dat de politie onderweg is. Dat schrikt af. Meestal gaan ze dan weg.’

Protocol
Verder wordt er een protocol opgemaakt over de wijze van alarmering. ‘We bellen altijd. Dat kan naar de ondernemer zijn maar ook naar een iemand in de buurt of een beveiligingsbedrijf. Dat leggen we vast in dat protocol. ‘ Als het nodig is, schakelt AMS meteen de politie in.

Overlast
Naast pogingen tot inbraak hebben ze bij AMS op deze wijze eveneens pogingen tot vernielingen of overlast door hangjongeren voorkomen. ‘Als we vechtpartijen zien, bellen we de politie. Veiligheid en inbraakpreventie zijn onze prioriteiten.’

Reageer op dit artikel