artikel

Bestelauto

Dossiers

Bestelauto

Dikke kans dat binnen uw bakkerij één of meer bestelauto’s rondrijden. Besef dan dat deze auto’s fiscaal op een andere manier behandeld worden dan de gewone personenauto. Ga er dus niet zonder meer van uit dat fiscale maatregelen die u in de krant leest ook voor bestelauto’s gelden.

Dikke kans dat binnen uw bakkerij één of meer bestelauto’s rondrijden. Besef dan dat deze auto’s fiscaal op een andere manier behandeld worden dan de gewone personenauto. Ga er dus niet zonder meer van uit dat fiscale maatregelen die u in de krant leest ook voor bestelauto’s gelden.

Zo is de afschrijving die onderdeel uitmaakt van het pakket crisismaatregelen (afschrijving in twee jaar) niet van toepassing op personenauto’s (behalve de zeer zuinige) maar wel gewoon op bestelauto’s. Op personenauto’s kunt u geen investeringsaftrek claimen, maar op bestelauto’s wel. Weet ook dat op bepaalde investeringen rondom bestelauto’s u energie-investeringsaftrek en milieu-investeringsaftrek kunt claimen. Dat het hierbij om zeer forse bedragenkan gaan zal duidelijk zijn als u beseft dat de energie-ionvesteringsaftrek maar liefst 41,5% bedraagt, terwijl de milieu-investeringsaftrek voor bepaalde categorieën bedrijfsmiddelen 36% bedraagt. EIA en MIA gaan niet samen, maar EIA respectievelijk MIA en afschrijving op grond van de VAMIL doen dat wel.

Als u ook privé met de bestelauto rondrijdt, krijgt u te maken met een aftrekbeperking. Voor ondernemers met een BV geldt de bekende bijtelling. Inhoudelijk is deze regeling verder gelijk. Slechts als de auto (door aard en inrichting) nagenoeg alleen maar geschikt is voor het vervoer van goederen blijft deze fiscale correctie achterwege. Bedenk goed dat u met een bestelauto met twee stoelen al heel snel in de gevarenzone zit! Slechts in bijzondere gevallen kan het zo zijn dat voor een dergelijke auto geldt dat deze toch niet geschikt is voor personenvervoer.

Tip
Laat u goed voorlichten over de fiscale aspecten van de aanschaf van een bestelauto. U zult zien dat de fiscale aspecten van groot belang zijn voor de totale autokosten.
 

Reageer op dit artikel