artikel

Jubileum: taart met enveloppe!

Dossiers

Jubileum: taart met enveloppe!

Koffie met iets lekkers erbij. Traktaties aan collega’s vanwege heuglijke gebeurtenissen zullen voor velen van u een niet onbelangrijk deel van de omzet uitmaken. Nu is taart bij de koffie al leuk, maar als er voor het feestvarken in kwestie ook nog een enveloppe met inhoud klaarligt, is dat nog leuker. Al die inhoud belastingvrij is, stijgt de feestvreugde tot ongekende hoogte!

Koffie met iets lekkers erbij. Traktaties aan collega’s vanwege heuglijke gebeurtenissen zullen voor velen van u een niet onbelangrijk deel van de omzet uitmaken. Nu is taart bij de koffie al leuk, maar als er voor het feestvarken in kwestie ook nog een enveloppe met inhoud klaarligt, is dat nog leuker. Al die inhoud belastingvrij is, stijgt de feestvreugde tot ongekende hoogte!

Bij veel werkgevers hebben de werknemers recht op een onbelaste uitkering bij een dienstjubileum. Onder voorwaarden is die uitkering van één maandsalaris belastingvrij na het bereiken van een diensttijd van 25 of 30 jaar. Bent u (bijvoorbeeld bij uzelf als DGA) de uitkering vergeten, dan mag de gratificatie ook na een diensttijd van bijvoorbeeld 27 jaar worden gedaan. Een werknemer kan maximaal twee keer van de vrijstelling profiteren.

Wat onder een maandloon moet worden verstaan is regelmatig onderwerp van discussie. Het bestaat uit het vaste salaris inclusief vakantiegeld en de vaste dertiende maand. Bonussen (bijvoorbeeld gerelateerd aan de omzet, overwerkuren en niet gegarandeerde tantièmes) mogen niet worden meegenomen in de berekening.

Waar het ook vaak fout gaat, is bij de berekening van de periode. De fiscus stelt zich zeer strikt op bij de diensttijd die meetelt. Zelfs als men maar enkele dagen tekort komt, geldt de fiscale vrijstelling niet. Wie uit dienst treedt kort voor het bereiken van het jubileum kan best de bonus krijgen (dat is niet verboden), maar er is dan wel belasting over verschuldigd.

De regeling geldt alleen voor werknemers en dus ook voor de DGA. De faciliteit kan nog aantrekkelijker worden als u in het zicht van uw jubileum uw salaris verhoogt. Want daarmee schept u extra ruimte voor een ruimere bonus.

Tip
Maak uw mensen blij met een belastingvrije bonus en vergeet in voorkomende gevallen – als DGA – ook uzelf niet. Leg alles goed vast want de regeling wordt streng toegepast.

 

Reageer op dit artikel