artikel

Slappe of natte appeltaartbodems

Dossiers

Slappe of natte appeltaartbodems

Appeltaarten of appelpunten moeten een echte traktatie zijn voor de consument. Toch komt het regelmatig voor dat de bodems erg slap of nat zijn. Dit doet afbreuk aan de eeteigenschappen van de appelpunt. Een te natte of slappe bodem kan meerdere oorzaken hebben.

Appeltaarten of appelpunten moeten een echte traktatie zijn voor de consument. Toch komt het regelmatig voor dat de bodems erg slap of nat zijn. Dit doet afbreuk aan de eeteigenschappen van de appelpunt. Een te natte of slappe bodem kan meerdere oorzaken hebben.

Een te natte appelvulling trekt makkelijk in de bodem. Gebruik daarom voldoende diepvriesbestendig bindmiddel en kapselkruimels om het vocht te binden. Ook een laagje kapsel of cake op de taartbodem neemt het vocht van de appels op. De appelsoort is ook belangrijk. Kies bij verse appelen voor een stevige, frisse soort zoals Goudrenet, Elstar of Jonagold. Als voor blikappels wordt gekozen, moeten deze goed uitlekken op een zeef of in een lekbak.

Een andere, mogelijke oorzaak is het te kort bakken van de appeltaarten. Gevolg is dat het vocht makkelijker in de bodem kan trekken. Voldoende baktijd is dan een must. Verontreiniging of het kromtrekken van de taartpannen zorgt er voor dat de warmteoverdracht veel minder is. Tenslotte zal het te dun fonceeren van de taartpan met deeg ook sneller een slappe en natte bodem opleveren.
 

Reageer op dit artikel