artikel

Bankvorming in cake

Dossiers

Bankvorming in cake

‘Bankvorming’ in cake ontstaat vaak door een niet goed verwerkt beslag, meestal in combinatie met een verkeerd bakproces.

Bankvorming’ in cake ontstaat vaak door een niet goed verwerkt beslag, meestal in combinatie met een verkeerd bakproces.

Bij het draaien van het beslag speelt de temperatuur van de grondstoffen een belangrijke rol.
Zorg dat de grondstoffen circa 20ºC zijn. Ook wanneer een mix gebruikt wordt. Krab het bekken regelmatig bij tijdens het draaien van het beslag. Laat het beslag voldoende luchtig draaien.

Oventemperatuur
Let vervolgens bij het bakken op de juiste oventemperatuur. Een hoge oventemperatuur met een korte baktijd levert een cake op die niet gaar is, terugzakt en daardoor banken vormt. Vaak zal ook een wilde bakaard (gescheurde ‘kam’ op de cake) het gevolg zijn.

De baktijd staat in relatie tot de oventemperatuur en het gewicht van de cake. Voor een cake van 400 gram geldt een baktijd van 50 tot 60 minuten. Een wat grotere, zwaardere cake zal 60-70 minuten moeten bakken.

Voorkom tijdens het bakken het stoten van de cake of bakblikken en zodoende het terugzakken van de cake tijdens het bakken.
 

Reageer op dit artikel